Izvor:
08.04.2019 u 22:15
0

KOSOVSKO PITANJE, PITANJE NA KOJE SMO ODGOVARALI U „ĆIRILICI“: „Ideja da se teške odluke i na Kosovu i ovde mogu doneti demokratski je iluzorna!“ (VIDEO)

U večerašnjoj emisiji "Ćirilica" koju vodi vrsni novinar Milomir Marić razgovarali smo o Kosovu i kosovskom pitanju koje je mesecima i godinama glavno pitanje u našoj zemlji. Kada će se reširti i dali će se ikada rešiti ovo pitanje, ima li kompromisa i koji su savetnici i pomoćnici obe strane po ovom pitanju bila su samo neka od pitanja kojima smo se bavili ove večeri.

Prof dr Darko Tanasković je dao svoju ocenu da je pšitanje Kosova vrlo kompleksno kao i da se tolike smene predstavnika Evropske unije kao i kontradiktorni signali koje zapadne sile daju čine situaciju još težom te da sve liči na "kompletnu ludnicu".

– Ništa se dobro ne može očekivati. Sad je stvorena situacija da se od ukidanja taksi očekuje da odmah bude magični štapić da se nastave pregovori, da budemo presrećni što je to ukinuto. Kao da to nije jedna divljačka mera koja bi morala sama po sebi da bude ukinuta. – rekao je profesor Tanasković koji napominje da nikakvog rezultata od razgovora neće biti i da će doći do eskalacije i pritisaka i mogućeg nasilja u narednom period.

Na pitanje šta možemo mi da očekujemo kada Evropa kaže da nema načina ni mehanizama kojima bi pritisla Prištinu da ukine takse, gospodin

– Veći broj država priznaje nezavisnost Kosova. Tu je vrlo slaba pozicija Evropske Unije u pristupu tih pregovora. Za nas je bitno da se takse ukinu u smislu da ako neko želi da razgovara to je za nas upravo osnovni uslov. Ako se ukinu takse prvo treba razgovarati i da se postavi pitanje ko će da obešteti Srbiju za ovaj period nezakonitog, jer to je jedna objektivna šteta koju su kosovski Albanci počinili kršeći međunarodne norme, međunarodno pravo i ugovore koje su oni sami potpisali. Dakle tu je naša pozicija jasna. Mi ćemo učestvovati u pregovorima od trenutka kada ukinu takse ali po mom mišljenju, jedna od tačaka u tim pregovorima bi morala da bude i obeštećenje za tih sto miliona evra ili dolara štete koju smo mi pretrpeli. – rekao je gospodin.Zečević.

– Nema šanse da rešimo do juna, ko će to da reši do juna, pre izbora za evropski parlament. Ja mislim da je to toliko komplikovano i kompleksno pitanje, da to mi ne možemo da rešimo.

Kako je biti najveći neprijatelj Amerike?

– Veliki deo američke elite, medijske i političke je stasao 90ih. Američka administracija ima proctor naravno da na različite načine pritiska Albance ali to ne želi ali i kada bi želela postala bi jedna doza otpora jako uticajnih ljudi koji bi imali neke stereotipe o Albancima kao Kosovarima reprodukujući neke narrative napravljene tokom rata u Bosni. Tako da mislim da se Albanci nalaze u jako dobroj situaciji primenjujući Trampovu taktiku i ne bih se iznenadio da imaju slične ili iste liste savetnika, gde oni nešto oduzmu u igri u sred pregovora, što Tramp stalno radi i onda praktično to nude nazad kao ustupak ili deo kompromisa umesto stvarnog kompromisa. Ove albanske trupe koje su se pojavile u sklopu NATO pakta iz Albanije na severu Kosova su možda najbolja indikacija mere u kojoj zapad nema nikakvog razumevanja kada govorimo o zajednici srpskih opština koja se uopšte ne formira za najlegitimnije i najminimalnije kompromise Srbije.- rekao je gospodin Ćirjaković zaključujući sledeće:

– Ideja da se teške odluke i na Kosovu i ovde mogu doneti demokratski je iluzorna. One su retko kada u istoriji donošene demokratski. Takvi kompromisi mogu doneti samo dva jaka lidera. Lider koji je bio na Kosovu nije dovoljno jak. Lidere u Srbiji pokušavaju da oslabe svim sredstvima ili skoro svim sredstvima tako da je to lose za pregovore. A ako ta tajna diplomatija može doprineti ili neke vrste pritisaka za koje ni ne znamo, da se dođe do nekog rešenja.

Govorilo se o tome da se traži se novi format u kojem će učestvovati Amerika i Rusija. Kakvi su komentari Rusije?

– U Rusiji postoji raspoloženje da se Moskva uključi ali to ne zavisi od Moskve, to zavisi od više faktora i što se tiče Prištine, oni nisu baš raspoloženi da se Moskva uključi s obzirom na to da oni misle da će Moskva automatski biti na srpskoj strani.– odgovorio je gospodin Vlahović.

– Ova izjava Haradinaja zadnja, da je on američki vojnik je jako važna izjava. Ja dosta dobro poznajem situaciju na Kosovu, nekad sam i živeo tamo. Moj tata je bio oficir, ja sam rođen u Uroševcu a gimnaziju sam završio u Peći. Ko malo zna istoriju, zna da su Albanci šampioni u snishodljivosti prema okupatorima. Oni su bili prvo vrlo lojalni Turcima pa posle Italijanima i Nemcima i svi koji su bili okupatori tamo, oni sui m bili vrlo lojalni. Kad bi postojala na zapadu, pre svega kod Amerikanaca, dobra volja, da se oni urazume i da njihove ambicije ne budu maksimalne, ja mislim da bi moglo da se dođe do dogovora. Dakle, objektivno govoreći, ključ je u rukama zapada, pre svega Amerikanaca. Mi moramo biti objektivni, u Beogradu se nerealno često mnogo toga priča o mogućnosti Rusije. Jedno je dobra volja ali ovo što gotovo svaki dan tabloidi pišu da će Putin da pošalje specijalce, rakete i vojsku, to su budalaštine.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter