Izvor:
07.05.2019 u 09:18
0

JELENA MILIĆ O RAZGRANIČENJU NA KOSOVU U EMISIJI „ĆIRILICA“: „Srbiju treba gledati kroz prizmu 2019. a ne devedesetih godina“! (VIDEO)

U večerašnjoj emisiji "Ćirilica" sa Milomirem Marićem smo razgovarali na temu " Amerikanci vraćaju Srbe na Kosovo"!

Kako ste došli na ideju o podeli teritorija na KiM?

– Ideja o korekciji administrativne linije u delovima u kojima postoje resursi koji su od vitalnog interesa za Srbiju, logično je da se borimo za to. Deo nadležnosti prihoda treba da se da nama. Prošlo je 6 godina od Briselskog sporazuma i ništa od zajendica srpskih opština. Mislim da nisu otvorene sve karte u vezi sa multidimenzionalnog kompromisa, jer nismo ni tada znali kako treba da izgleda ta zajednica srpskih opština. S druge strane promenila se pozicija geopolitičkih okolnosti, ne možemo pod tepih da bacimo, da dve zemlje UN nisu priznale nezavisnost Kosova i polovina zemalja članica NATO-a. Poslednjih godinu dana dok čitam komentare, u 99 odsto slučajeva rekli bi da je Ksovo proglasilo nezavisnot pre deset godina i da se sada samo čeka da ga Srbija prizna. PO meni je ključni razlog ovog dijaloga ili dogovora, ako ga tako nazivamo "Zločin i kazna" ali neadekvatno izrečeno, da obe strane izražavaju svoje zahteve i očekivanja. Ispostavilo se samo da mi moramo da ispunimo ultimatum, što se meni nije dopalo. Jedino demokratski princip nije bio pozvan u idejama višedimenzionalnog kompromisnog rešenja. Namentnula se matra da to mora da bude multietničko rešenje, pa i biće. – rekla je direktorka za CEAS Jelena Milić.

Šta je ideja o kompromisu? Nemačka je bila kategorično protiv bilo kakve razmene teritorija jer su smatrali da će to biti zarazno po Evropu?

– Za mali kompromis, zarad budućnosti ka evropskim integracijama, vi ipak morate da idete u parlament, da biste amadmanima na ustav prepoznalu realnost na način na koji je to uradila Severna Makedonija. Za to je potrebna dvotrećinska većina. CEAS je radilo veliko istraživanje javnog menja u kome smo pokazali da svega trideset i nešto odsto javnosti, daje podršku za kompromisno rešenje – dodala je.

Srpska Pravoslavna crkva i druge institucije su govorile o "zamrznutom konfliktu"?

– To je opasno, to govori opozicija…mi kaskamo u tehnologiji, obrazovanju, infrastrukturi a samo kao deo regiona možete da se nosite sa velikim silama u globalizaciji Predsednik Vučić je u pravu, on ima podršku za svoju politiku koju vodi ali nisam sigurna po pitanju Kosova. Kad Srbija formalizuje odnose sa Kosovom, kad znamo kako i kuda idu pare, status institucija naših i kosovskih, kada zaokružemo našu državu da znamo gde su granice, treba gledati kroz prizmu 2019. a ne devedesetih godina – zaključila je.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter