Izvor:
03.10.2017 u 06:03
0

Dejan Stojiljković u „Ćirilici“: Biće potrebna hrabrost da se snimi film o herojima sa Košara!

Da li će se Srbija ikada odužiti herojima sa Košara?

To pitanje postavlja gotovo svaki stanovnik ove zemlje koji zna za slučaj nekoliko desetina hrabrih mladih vojnika koji su 1999. godine do poslednje kapi krvi branili svoju karaulu od neuporedivo nadmoćnijeg protivnika koji je napadao sa svih strana.

Najveći heroji Košara su oni mladi momci iz redovne vojske od 19 ili 20 godina. Ljudi moraju znati koliko je to teška borba bila, da su rovovi bili na samo 50 metara udaljenosti. Svaka albanska kuća u okolnim selima i dan danas nosi crnu zastavu jer su bukvalno sve slali u tu bitku. Napadali su ih avioni, helikopteri iz vazduha, specijalci mnogih država sa zemlje pojačani albanskim teroristima. Tek će istorija kasnije pokazati koliki su to heroji bili. Nadam se samo da će im se ova zemlja nekada odužiti – rekao je u emisiji Hepi televizije "Ćirilica" pisac Dejan Stojiljković.

Na pitanje autora i voditelja emisije Milomira Marića da li će možda napisati knjigu o herojima sa Košara, Stojiljković je dao zanimljiv odgovor:

Kako da pišem o njima kad ih poznajem. Lako mi je da napišem nešto o knezu Lazaru, Gavrilu Principu ili caru Konstantinu, ali još je rano da se o ovim herojima, najvećim u modernoj istoriji Srbije, sada piše. Velika je to odgovornost jer su nas momci strašno zadužili. Onaj ko se usudi da napiše knjigu ili snimi film o njima moraće to pažljivo da uradi. Znate, ne mogu se oni predstaviti kao američki supermeni koji jednim rafalom ubiju 100 neprijateljskih vojnika. To mora biti realan prikaz svega kroz šta su prošli, kao što je to učinio Stiven Spilberg sa serijalom "Braća po oružju", gde stvari nisu prikazane kao crne i bele. Veterani koji su preživeli Košare su jednom lepo rekli da će njihove poginule kolege "ići u raj jer su pakao već prošli" – rekao je Stojiljković.

Kompletnu emisiju "ĆIRILICA" možete pogledati (OVDE) na našem You Tube kanalu.

happytv.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter