Izvor:
21.08.2018 u 08:01
0

MILOVAN DRECUN ZA JUTRANJI PROGRAM HAPPY TELEVIZIJE: Amerika pokazuje da je nezaobilazan činilac u rešavanju kosovskog problema!

Gost jutarnjeg programa Happy televizije "Dobro jutro Srbijo" je predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

On je komentarisao stvari oko ključnog pitanja za Srbiju, Kosova, kao i podrške koju naša zemlja dobija od SAD za pregovore i nalaženje idejnog rešenja između Beograda i Prištine.

Izjavom da će SAD prepustiti Beogradu i Prištini da postignu dogovor o KiM, ali da dve strane neće imati neograničenu slobodu u delovanju, Amerika pokazuje da je nezaobilazan činilac u rešavanju kosovskog problema, bez čije saglasnosti neće biti verifikovano bilo kakvo rešenje, smatra predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. On stav ambasade SAD vidi i kao upozorenje da moguće rešenje kosovskog pitanja ne sme da se poput ''domino efekta'' odrazi na druge zemlje u regionu kao i da razgraničenje o kome se poslednjih dana priča znači da će Kopaonik, Trepča i Gazivode ostati u Srbiji.

Kada govorimo o razgraničenju to ne znači da će se Kosovo i Metohija podeliti, treba naći rešenje. Oni hoće granicu u administrativnim linijama i tu zamišljenu granicu oni hoće da obeleže i šalju poruku da ne žele da prihvate drugo rešenje. O tome tek treba da se pregovara naš stav je zvanični stav da ga rešimo ali ne na način koji oni traže od nas koje su SAD do juče očekivale. Ne može tako i treba da Srbija nešto dobije od toga i mi se borimo da se oni slože sa otvaranjem tog pitanja, dobili smo mišljenje Francuskog predsednika koji to podržava, stav SAD administracije koji prihvataju da se Beograd i Priština dogovore. U ovoj fazi je najvažnije da dobijemo saglasnost prijateljskih zemalja da se razgovara o konačnom satusu Kosova i Metohije. Vidite kojim putem ide Kosovo kada smo mi neaktivni oni najavljuju potpuno brisanje granica i da čekamo da se za 200 godina nešto promeni, ne izgubićemo potpuno Kosovo i Metohiju ako imamo takav stav– rekao je Drecun

Drecun tumači kao poruku SAD da bi, u slučaju postizanja sporazuma o razgraničenju Srba i Albanaca, Beograd morao da pruži garancije da se isti princip neće primenjivati na BiH, odnosno Republiku Srpsku. Stav srpske pravoslavne crkve je takođe veoma važan u ovim pitanjima ali on ne sme biti dominanatan i presudan.

Oni napreduju i kako da zaustavimo proces pripajanja Albaniji, kako da zaustavimo to brisanja granica, tako što je rekao neko hajde da se bijemo, to je rekao jedna crkveni verodostojnik. Niko ne gleda porodice koji imaju kod sebe osakaćene heroje o čemu više da govorimo. Mi smo u problemu jer oni brzo napreduju i mi pokušavamo da ih usporimo. Ovde je pokušaj nasilnog otimanja dela naše teritorije, svi albanci u regionu su se poklopili sa interesima vodećih zemalja i NATO pakta. Ovde je situacija od 99 drugačija, Rusija je potisnuta i očekivati neke geoekonomske promene gde će biti potisnut evroatlantski sistem je teško. Moja poruka Vučiću je da reši ovaj problem oko Kosova zbog opstanka srpskog naroda. Mi moramo naše interese da usaglasimo sa interesima zapadnih država u suprotnom dobićemo stradanje. SAD nam pruža ruku na nama je da prihvatimo ili ne, šta god da su radili protiv nas mi ako ostanemo u takvoj priči da to pamtimo ništa nećemo uraditi. Ne možemo više da se suočavamo sa najačima, da trpimo poraze i gubitke i vičemo to je nepravda– zaključio je Drecun

Angela Merkel koja je izričita u svom stavu prema Kosovu i Metohiji sastala se pre par dana sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Drecun je odnos Nemačke i Rusije sagledao iz svog ugla i prokomentarisao šta možemo suštinski očekivati od Rusije kao pomoć u pridobijanju Nemačke u rešavanju Kosovskog pitanja.

Odnosi između Nemačke i Rusije su veoma duboki, posao između njihovih kompanija se uveliko odvija i to je najbolji amortizer za odnose. Mislim da sa jedne strane imate Rusiju koja podržava Srbiju, sa druge strane imate Makorna, pa imate SAD koji žele da Beograd i Priština postignu sporazum onda vi već vidite da je Nemačka politika potisnuta u svom stavu koji će onda morati da redukuje, i samim tim naša pozicija jača gde ćemo morati da neutrališemo taj nemački stav. Predsednik Vučić će da intevizira razgovore sa velikim državnicima i nadam se da će najuticajniji Trampov savetnik doći u Srbiju i shvatiti koliko Srbija može da bude značajan i pouzdan partner za stabilnost. Vučić teži da izgradi stabilne odnose sa predsednicima velikih sila, i radiće na očuvanju Srbije i Republike Srpske– rekao je Drecun

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter