Izvor:
07.09.2016 u 12:46
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Uginuo je BENDŽAMIN, a sa njim je IZUMRLA čitava životinjska vrsta! (VIDEO)

Na današnji dan 1936. godine u Hobartskom zoološkom vrtu, u Tasmaniji, uginuo je Bendžamin – poslednji torbarski vuk. Sa njim je izumrla cela vrsta.

Torbarski vuk (tasmanijski vuk ili tasmanijski tigar) bio je najveći torbar mesožder savremenog doba, a ljudi su ga istrebili u 20. veku. Nekada je naseljavao Australiju i Novu Gvineju, a njegovo poslednje utočište bila je Tasmanija. Tamo nije bilo konkurentskog dinga, pa se tu održao sve do dolaska Evropljana.

Po izgledu, ova životinja najviše je podsećala na vuka ili psa, s tim što je na leđima imao šare poput tigrovih. I mužjak i ženska imali su torbu, s tim što je kod mužjaka služila zaštiti semenika. Torbarski vuk imao je pokrete slične kengurovom skoku i mogao je da razjapi vilice do ugla od čak 120°.

Istrebljen je lovom, kao štetočina koja je novonaseljenim Evropljanima napadala ovce. Uništeno mu je stanište i dovedena je konkurencija u vidu pasa.

Poslednja jedinka, Bendžamin, ugonuo je u Hobartu i, premda su od tada prijavljivana brojna nepotvrđena viđanja, torbarski vuk proglašen je izumrlom vrstom 1986. godine.

Godine 1999. pokrenut je projekat kloniranja ove životinjske vrste.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu jutarnjeg programa Happy televizije:

HappyTv.rs
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter