Izvor:
11.09.2016 u 15:59
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Serija terorističkih napada, koja je iz korena promenila svet! (VIDEO)

Na današnji dan 2001. godine dogodila se serija terorističkih napada, najveća u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Dva oteta aviona srušila su njujorške kule bliznakinje, treći avion je udario u zgradu Pentagona, a četvrti je oboren u Pensilvaniji. Nastradalo je oko tri hiljade ljudi. Odgovornost za ovaj napad je preuzela Al Kaida, na čelu sa Osamom Bin Ladenom. Nakon napada, Amerika je počela tzv. globalni rat protiv terorizma, a predsednik Buš je doneo čuveni Patriotski akt, kojim su data veća ovlašćenja državi, nauštrb ljudskih prava, u svrhu borbe sa teroristima.

Avganistan, u kome je vladao talibanski režim, direktmno je optužen za pružanje utočišta Bin Ladenu i usledila je američka odmazda. Pokrenuta je operacija, a rat u Avganistanu, iz kojeg se američke trupe nisu u potpunosti povukle, još traje. Sada već može da se kaže, da je 11. septembar bila prekretnica, koja je označila nov period u međunarodnim odnosima.

Šta se još dogodilo značajno na današnji dan, saznajte u našem video prilogu.

HappyTv.rs
Foto: Arhiv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter