Izvor:
19.12.2018 u 14:00
0

IVICA DAČIĆ ZA “DOBRO JUTRO SRBIJO”: Da imam 300 miliona i Kosovo bi povuklo priznanje! (VIDEO)

Kako komentarišete pismo Donalda Trampa Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću gde Tramp očekuje sastanak u beloj kući da objave sporazum o Beogradu i Prištini, iza kulisa se nešto dešava?

– Ja sam o tome već ranije govorio da u SAD postoji promena na samom vrhu te zemlje. Da se ovo dešava u neko prošlo vreme raniji predsednik bi napisao drugačije pismo. Ne bi govorio da pismo treba da bude u interesu pregovora Srbije i Kosova nego bi direktno rekao „Srbija mora da prizna Kosovo“. Ta promena nije velika, amerika podržava nezavisnost Kosova, i to svu znaju. Oni su spremni da budu domaćini nezavisne Republike Kosovo. Kada sam odlazio na pregovore tada su me pitali šta Rusija misli o dijalogu Priština-Beograd, raspitivali se šta Rusija radi, a oni su rekli da podržavaju sve što je u interesu Srbije, to je sve u redu. Mi smo daleko od potpisivanja sporazuma. U Prištini samo postoje različtiti glasovi iz institucija, sama ta činjenica da postoje različite linije, imate različite snage, jedni hvale Tačija, s druge strane Haradinaja. Ako ste primetili, Kosovo nema spoljnu politiku, nego je Amerika ta koje je odgovorna i glavna linija podrške. Oni su samo proglasili da je ovo nedelja njihove pobede, kada su formirali vojsku Kosova – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Sada je 12 zemalja povuklo priznanje Kosova, sada su oni izjavili da je to prepreka za dijalog. Metju Palmer je rekao da će ukinuti takse od sto odsto ukoliko Srbija povuče priznanje Kosova?

– Povlačenje priznanja Kosova suspenduje i povlačenje taksi od sto na 6 meseci, tako nam je rečeno. Zamislite to? Priština pokušava da stvori novu realnost. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pristao na to,i on je sada na radnom ručku sa Mogerinijevom gde izaže problem i pregovara. To su veoma rezličite karakteristike ko su tu lideri, i ko se tu pita nešto . Haradinaj je jednom prilikom rekao da je Mogerini upropastila. O tome se nije mnogo razgovaralo, to se iznela ideja, a kada je trebalo da se razgovara o ključnim stavrima desilo se na Kosovu carine, i to jeste miniranje da se dođe do nekog dogovora – nagovestio je Dačić.

Vlade Kosova i Albanije održaće sutra zajedniču sednicu u Peći na kojoj će se, posle svečane ceremonije potpisati sporazumi izmedu dve vlade.Medju ključnim dogovorima, koji se očekuju na ovom sastanku, su ublažavanje carinjenja izmedju dve zemlje, kao i ukidanje roming tarife?

– On je i dalje za te razgovore to nije sporno. Albanci imaju logiku da sebe učine problematičnim da ih se drugi plaše da mogu da izazovu strahopoštovanje. Kada nema demokratije onda ima uterivanje straha. Sve dovode u poziciju svršenog čina. Zato je Vučić rekao da neće biti nastavak dijaloga dok se ne povuku takse. Ta mera nije nigde zabeležena. On je čak najavio pooštravanje 1000% ali očigledno ne zna ni šta to znači. Haradinaj je predložio zapravo 30% ali ga je Veselij huškao za 100%, postoje spekulacije da ga je Tači poslao. Institucije na Kosovu nisu stabilne, svako hoće nezavisnost i najviše za Kosovo. Kada se Haški sud bude renovirao, podići će se prvo grupne optužnice, i tu će se naći mnogi čelnici Kosova, i to je činjenica. Da bi se došli do nekih dogovora mora postojati stabilnost. Srbija se opredelila za put da ne izazivamo dodatne sukobe ili mere da neko može da kaže „da smo i mi takvi“. Njima je najlakše tako da napišu, obe strane se pozivaju itd…to je politička floskula. Prvi put su jasno označili krivca za neuspeh dijaloga i obaveza sporazuma. Vučić meni zamera ponekad što upotrebljavam olako reči. I na sednici UNESKA kada smo pobedili on je rekao nije ovo naša pobeda, ne raduje se, a ja nisam takav. Kad sam u krizi treba mi malo luksuza. E tako i ja brojim zemlje koje su povukle priznanje Kosova pa držim sebe u raspoloženju. Ja sad ne mogu posle svega, da se ne radujem. Da smo izgubili bio bi tužan i ne krijem raspoloženje i dobro je za nacionalni duh. – kazao je Ivica Dačić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter