Izvor:
10.01.2019 u 11:02
0

ANA BRNABIĆ U EMISIJI „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Zamrznuti konflikt je zamrznuta nestabilnost“! (FOTO, VIDEO)

U jutarnjem programu "Dobro jutro Srbijo" sa Milomirem Marićem i Katarinom Koša, ugostili smo predsednicu vlade Srbije Anu Brnabić.

Dobili ste u Banjaluci orden za izuzetne zasluge, kakav je osećaj? Kako ste se proveli na proslavi dana Republike Srpske i kakvi su utisci?

– Bilo je jako mnogo ljudi na ulicama, videlo se da je praznični dan, da su ponosni i srećni i niko nije razumeo koliko njima znači dan Republike Srpske za bezbednost i budućnost tih ljudi. Sigurna sam da ja nisam dovoljno razu,ela ranije, koliko im RS znači za bezbednost, stabilnost, budući mir. Velika mi je čast što sam dobila orden, to nije samo moja zasluga već i predsednika Aleksandra Vučića. Aleksandar Vučić je promenio odnos prema Republici Srpskoj od 2014-te merama fiskalne konsolidacije. Išli smo malo po malo ka stabilizaciji, dali smo oko 22 miliona evra u pomoći Republici Srpskoj za infrastrukture, puteve, škole, Dom kulture u Nevesinji, nazvan p Nebojši Glogovcu, na to sam najponosnija. Dali smo oko 7 miliona evra donacije Opštini Srebrenica. To je sada drugačije, nije samo na rečima. Često smo tamo, imamo zajedničke sednice vlade, poslednju smo imali u Trebinju. Oni su bili presrećni što je Vlada republike Srbije tamo, otvorili smo tada i obdanište kod njih. Mi smo garantori Dejtovskog mirovnog sporazuma mi ne ugrožavamo odnose BIH i RS. Tamo su bili i predstavnici hrvatskog naroda, to je pokazatelj da oni nisu protiv bilo koga već su za stabilnost to je lep gest Čovića. Taj oreden koji sam dobila, je orden za Vladu Republike Srbije ne samo za mene, to je postavio Aleksandar Vučić kao premijer ja sam iz toga učila, videla sam koliko to znači Srbima u Republici Srpskoj, nastavila sam samo tu politiku – rekla je Ana Brnabić.

Istraživanje je pokazalo da je izvoz u Bosnu i Hercegovinu jednak izvozu srspkih proizvoda u SAD, Rusiju, Kinu?

– Naš Izvoz u Bosnu i Hercegovinu je veći od kombinovanog ukupnog izvoza u SAD, Rusiju, Kinu. To pokazuje da su naši brendovi i dalje prepoznatljivi kao omiljeni brendovi u svim republikama koje su deo bviše Jugoslavije. Naši brendovi i proizvodi su prisutni u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori kao i što su njihovi brendovi uvezeni u Srbiju, moramo se regionalno povezati. Ja sam sa Zvizdićem razgovarala, ne mogu da objasnim ni sebi, odakle sto odsto poreza za uvoz robe iz Srbije, kako su to odredili baš da budu takse iz centralne Srbije i iz Bosne i Hercegovine, ali to je besmislenao. Privrednici na Kosovi i Metohiji su u problemu jer su sirovine za proizvodnju, proizvode i uvozene iz centralne Srbije pa su i samom albanskom stanovništvu napravili problem, jer je sada sve poskupelo – kazala je predsednica vlade Ane Brnabić.

Na zahtev Federike Mogerini neće ukidati takse dok Srbija ne prizna Kosovo, kako se tako ponašaju?

– To pokazuje bolećivost Evropske unije. Ja sam na razgovoru jedne velike zemlje koja je partner Prištini pitala kako toleriše sve što se dešava, i stopu kriminala, dilovanje narkoticima i oružjem, potpuno nepostojanje vladavine prava, rekao mi je „oni su mlada demokratija“. To je sve objasnilo koliko su dupli standardi. Razlika između Srbije nekada i Srbije danas, nekada smo kukali nad tim stvarima, a dana mi konstatujemo kakav je gubitak, nije nam drago, ali se fokusiramo na naš posao i idemo dalje da postignemo maksimum – nagovestila je Branbić.

Imali ste najviše sastanaka nego što je Srbija imala ikada, sa Angelom Merkel je bio poslednji vođen na najvišem nivou? Kako protiču ti sastanci i o čemu razgovarate?

– Mogu da kažem da su mere Prištine osudili svi uključujući i SAD. Ja sa pažnjom očekujem, kako će Priština ispuniti mere koje neće ukidati. Volela bih da su razumniji, to je dobro i za albanske građane na Kosovu i Metohiji, i za ceo region. Čini mi se da je i Donald Tramp bio jasan po pitanju taksa. Morala sam da razgovaram i sa Ramušem Haradinajem, nažalost, i svakako mi nije bilo drago. Vidite, vi morate da razgovarate sa njim to mi je posao, moram zbog regionalne stabilnosti, čini mi se da je za Srbiju važnija stabilnost nego za bilo koju drugu zemlju. Mi smo jedini koji smo prošli mere fiskalne konsolidacije, a imamo stabilnu valutu, budžet i perspektivu rasta ekonomije. Ukoliko nemamo stabilnost nećemo moći da ispunimo sve što smo naumili, tj.moći ćemo, ali ne u svom punom potencijalu. Kod drugih zemalja interesi nisu isti jer prvo nisu sproveli ove mere. Regionalne zemlje imaju veću nezaposlenost nego Srbija, ali imaju alibi da kažu nemamo radna mesta, ne ide nam ekonomija, nemao mere struktrurne reforme region je nestabilan i to je lakše reći. Koliko imamo interes za stabilan region tako neki imaju takođe interes za nestabilan region. Zbog toga je nama važno da prisustvujemo svim regionalnim sastancima. U tom smislu sam se i videla sa Ramušom Haradinajem. Mi svi znamo ko je Ramuš i da je optužen za najstrašnije ratne zločine ali nije osuđen jer su svi svedoci pobijeni u međuvremenu, i onda treba da sednete da razgovatare o nečemu. Pokušao je da bude korektan, pokušao je da razgovara na jedan način koji je bio konstruktivan, čini mi se, ali ja u te pokušaje ne verujem. Više sam volela da razgovaram sa nekim ko nema takvu prošlost iza sebe. Čula sam da se pominje neki zamrznuti konflikt i kako sada nije pravo vreme, zbog celokupnih političkih problema u svetu, ali to ne uzimamo u obzir. Zamrznuti konflikt je zamrznuta nestabilnost, nećemo onda moći iskoristiti sav svoj potencijal. Moći ćemo da idemo napred ali ne tako brzo, to nije u interesu Republike Srbije. Kosovo je do nedavno bila zatvorena tema za SAD, Rusiju sve druge velike sile. Sada nije tako, kako ćemo zatvoriti ovo pitanje ne znamo, ali smo uspeli da temu Kosova stavimo na agendu – zaključila je Ana Brnabić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter