Izvor:
14.02.2019 u 13:33
0

MILAN KRKOBABIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Radimo na stvaranju uslova da mladi ostanu u Srbiji! (FOTO,VIDEO)

Gost emisije "Dobro jutro Srbijo" je ministar za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, koji je govorio o agrarnim reformama.

Ministar za regionalni razvoj odgovarao je na pitanja Milomira Marića i Katarine Korše, ali i gledalaca koji su se mahom uključivali u program, ali i najavio:

– Krećemo sa novih 70 zadruga, zavise od interesovanja, u koje biti uloženo 7,5 i 15 miliona dinara. Nove mašine… – počeo je priču ministar:

Milan Krkobabić prokomeentarisao je fenomen "odliva mozgova" i dao predlog kako da mladi ostanu u Srbiji:

– Imali smo PKB , Agro komerc, bio je to impozantan poduhvat. Imali smo primere, koje moramo da obnovimo. Prosek zemljišta dole na jugu je 2,4 hetara. To je ideja za koju ginem već godinu dana. Međutim, nekome se ne sviđa predlog, a nekom predlagač. Ideja je sledeća… U Srbije ima negde oko 200.000 hetara zemlje koja nije u zakupu. Ideja je da se podeli zemljište mladim poljoprivrednicima, to bi bila jedna agrarna reforma – istakao je gost jutarnjeg programa TV Happy.

Kakvi su planovi za složene zadruge?

– Stočarstvo je zapostavljeno, a ono je izuzetno bitno. Kažu da odusustvo stanjaka, na duže staze nije dobro, to zemljište postaje neupotrebljivo. Mislim da smo stočastvo mnogo zapostavili. Moramo da stvorimo prostor koji je održiiv, ideja o podeli zemlje je pred nama. Istina je da se za 10 godina promenilo 11 ministara. Mora jedan čovek da se ustali… Moramo jasno da definišemo ciljeve, a onda da radimo na ostvarenje istih.

Ministar je dao i jedan odličan primer iz Vladičinog Hana:

– Otvorena je mlekara, 40 kooperanata-40 domaćinstava, planiraju da idu i na 70. To je taj potez. Neće ići velike investicije u sve delove Srbije, ići će tamo gde imamo saobraćajnice…Što veći broj kooperanata, što više sirovina, stočarstvo… Poslovanje je najmanji problem, problem je nema mleka. Imamo 40, ali treba još 40 kooperanata, ali sigurnih, da posao krene.

Postoji li solidarnost?

– U novim zadrugama koje u se formirali, odnosi su veoma harmonični, na moje oduševljenje. Trebalo je mnogo vremena, da se ljudi saberuo. Mnogo dešavanja je iza nas… Gde su deobe, tu su i seobe – objasnio je,a potom se osvrnuo na penzije:

– Penzije su male, to je razlog što stari rade… Imaju zdrastveno, imaju i dugove za invalidsko osiguranje. Penzije su redovne, imamo pitanje kako ih usklađivati. Za mene je vrlo bitno da se utvrdi forma, a ključno pitanje je kako pomoći ljudima koji imaju najniže penzije. Kako može ta penzija da ide gore, da čovek može da žive. NIje lako sa 10.000 na selu. Imamo ljud kojima je neophodno da se popmogne. Gde prestaje penzija, a gde počinje prava socijalna pomoć? Sklon sam da oživim ideju solidarnosti, da vidimo šta možemo da uradimo naročito u velikim gradovima gde je samo info stan skup – objasnio je i prokomentarisao:

Nema viška zaposlenih, već manjka posla. Oni najpametnije misle da su najpametniji ako otpuste ljude. Imamo preduzeća iz kojih odlaze mnogi ljudi, o tome moramo da se zapitamo. Šta uradi osoba od 40 godina, dobije otpremninu, i šta?

– Mislim da se kunemo u to tržište, a mislim da možemo dosta da uradimo sami, uz dobru organizaciju. Neko ko ima mleko i ima kome da ga isporuči, ako nema… Imamo potencijal, političku volju. 8 miliona smo dali zadrugama, ove godine imamo 7 stotina miliona da mladi ostanu.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

..

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter