Izvor:
20.02.2019 u 12:38
0

BRANISLAV NEDIMOVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Da je Srbija članica EU, sada bismo imali ogromne subvencije! (FOTO,VIDEO)

Gost emisije "Dobro jutro Srbijo" ministar polloprivrede, Branislav Nedimović, govorio je o najnovijim dostignućim, idejama, ali i prednostima srpske poljoprivrede.

Ministar Nedimović za početak razgovora otkrio da će Srbija dobiti labaratoriju za bezbednost hrane, koja će početi sa radom u maju, kako bi na sve načine medicinski ispitali isšpravnsot hrane.

Mnog kontraverzi pokrenulo se zbog izvoženja određenje srpske robe na kinesko tržište, a ministar je razbio sve zablude:

– Istina je da izvozimo određenu robu za kinesko tržite, prerađivan je i jedan deo u Vijetnamu. Postoje razlike u kulturama, ono što mi volimo da jedemo, Kinezi ne vole, i obratno. Zbog čega ne bismo izvozili nešto što mi ne jedemo. Primera radi, kosti sa delovima mesa, mi bi smo to odmah bacili, a Kinezi to vole da jedu. Zbog čega im ne bi smo prodali – objasnio je ministar.

Na pitanje da li se viršla,koju mi jedem smatra najgorom kategorijom mesa u Evropi, ministar Nedimović je rekao:

– To je takozvana cirkularna tehnologija. Ono što mi ne jedemo, oni jedu i tako dalje… Jesu li Italijani od otkpada napravili biznis,napravili ogromne pare. Ništa danas nije kao pre, sve je danas biznis – rekao je ministar i dodao:

– Da bismo izvozili našu robu bilo gde, morali smo da poštujemo pravila, proveru hrane po evropskim standardima. Znate kada bismo naša jaja mogli da izvozimo bilo gde Morali smo da prihvatimo pravila igre.

Ipak, ministar priznaje da Srbija nije prihvatila sva pravila igre:

– Srbija je zemlja sa novom GMO politikom, mi nemamo GMO proizvode. Druge zemlje u regionu su to dozvolile, mi smo dobili da uvozimo GMO proizvode.

Gost emisije "Dobro jutro Srbijo" istakao je da Republika Srbija namerava da podstiče mala gazdinstva i proizvodnje, ali da su obezbeđene i subvencije:

– Sa predsednikom Vučićem nedavno sam posetio malu džemaru u Kržavi. Mlada devojka, Ivana Popović, preprađuje svo voće i povrće koje se nalazi u okolini, sve je organsko, i od toga pravi džem i marmeladu. To je u stvari budućnost Srbije, nešto što može na kućnom pragu da se radi, država pozdravlja i podržava takve ideje

Da li je tačno razmišljanje naroda da je najzdravije kupovati "pored puta"?

– Istina da je takva hrana najčistija. Ima sajam zimnice u Koceljevu. Pitao sam kome prodaju hranu, kažu Beograđanima. Pitao sam se zbog čega ovim ljudima ne omogućimo prolaz na tržište, da uđu u markete. To smo već uradil sa mesom i mlekom. Zbog čega ne bi ušli u neki mali market blizu kuće. Naravno da već radimo na tome, 50% dobijaš povraćaj da opremiš svoj objekat 4 sa 4, 15, 20 hiljada evra je dovoljno. Naša hrana je čistija, bolja, bezbednija od bilo koje hrane iz inostranstva.. Zbog čega ne bismo dali "ćagu" tim ljudima…

Na temu subvencija, mistar je rekao:

– Od marta poljoprivredna gazdinstva dobijaju 20 dinara po litru goriva subvencija. Znam da će neko da je malo, ali, to je trenutna mogućnost. Naravno da bismo želeli da damo više, ali to bi bilo 5 milijardi dinara. Pokušaćemo sledeče godine sa novim sistemom, agro-kartica, koja će dobijati manja gazdinstva, cilj nam je da njih pokrenemo, da postanu konkurenti.

Ministar je istakao da je važna stvar za srpsku poljoprivredu da se smanje troškovi, da je procentar zaduženja što manji, BDP veći, što bi dovelo mogućnost još većih subvencija.

Nedimović je otkrio kakve pogodnosti bi imala Srbija da je članica EU:

– Da je Srbija ovog trenutka članica EU mi bismo dobili 1,6 milijardi evra subvencija. Sada je to cifra od 400 miliona evra imamo trenutno, pogledajte samo Hrvatsku koliko je unapredila domaću proizvodnju.

Koji su glavni domaći proizvodi koje izvozimo?

– Kukuruz je broj jedan proizvid. Pored pšenice, jabuke i maline. To su top 4 robe – objasnio istakao bitnost sporazuma sa Egiptom:

– Juče je objavljen tender, njihova država drugačije funkcioniše, prvi put nakon mnogo godina na spisku se našla i Srbija. Glavni razlog je taj što naša pšenica, što je rektkost, nije glavničava. To je posledica sejanja semena iz ambara, danas seju visoko kvalitetne sorte, koje nisu zaražene, to jest glavničave. Takođe se sprema i sporazum sa Indonezijom, najveći svetski proizvođač kukuruza, u maju bismo trebali da imamo sastanak, ugovor je već spreman – rekao je Nedimović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter