Izvor:
07.06.2019 u 08:29
0

POVERENICA JANKOVIĆ O PRIČI BAKA VERONIKE KOJA NIKOGA NIJE OSTAVILA RAVNODUŠNIM: „Cilj je SPREČITI DISKRIMINACIJU STARIH…“! (FOTO)

Priča o Veroniki Trbović, supruzi preminulog Titovog kuvara Branka Trbovića, koja je korisnica Doma "Andrea" na Altini potresla je mnoge.

Naime, gospođa se sama i nezaštićena, našla na udaru nadležnih, koji bi trebalo da budu tu za nju, a ne protiv nje. Naime, prema njenim tvrdnjama, iz Centar za socijalni rad ima za cilj da joj uzme stan koji poseduje, a koji se vodi na preminulu ćerku.

Taj stan je jedino što joj je ostalo od porodice, a pored kreveta u Domu u kom se nalazi nema ni fotografiju preminule ćerke, jer joj u stan ne daju da uđe. Trbovićeva je za pojedine medije izjavljivala da je kjuč od stana u Centru za socijalni rad, i da niko tamo neće da je odvede.

Prema određenim saznanjima, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je nakon sprovedenog postupka utvrdio da je centar za socijalni rad – odeljenje Savski venac od momenta postavljanja priveremenog staratelja, preko pokretanja postupka za lišavanje poslovne sposobnosti, pa do sprečavanja štićenice da poseti stan u kojem je živela do smeštanja u dom, donosio odluke koje su zasnovane na stereotipima i predrasudama prema starijim osobama naušenog zdravstvenog stanja. Zato je data preporuka kojom je od Centra zatraženo da otkloni sve posledic diskriminatornog postupanja prema Veroniki Trbović kada je reč o postupku za postavljanje privremenog staratelja, kao i da joj neodložno omogući da poseti stan u kojem je živela do smeštaja u Dom za stare „Andrea“.

Povodom ove intrigantne teme, gošća emisije "Dobro jutro Srbijo" bila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverenica je u jutarnjem programu objasnila šta se zapravo dogodilo.

– Ona je želela da bude u domu. Nisu retke zloupotrebe najstarijih ljudi. Pokrenuto je pitanje, sadašnjeg vremena gde živimo, zapitajmo se zašto nismo osetljivi jedni prema drugima. Najstariji sugrađani veoma često budu na meti različitih vrsta zloupotrebe. Zato mi dajemo preporuke svim centrima za socijalni rad. Moraju da poštuju njihovu volju pri ulosku u dom. Mnogi su smešteni u dom van svoje volje. Imaju posebnu vrstu obaveze da obrate pažnju na ljude koji nemaju bliske srodnike. Najbliži nisu samo oni koji su u krugu porodice. Nama je cilj da u ovom slučaju sprečimo diskriminaciju gospođe Trbojević. Ovo je bio slučaj propusta u radu. Centar nam je odgovorio da će joj omogućiti ulatak u stan. Postavlja se sledeće pitanje: Zašto nije bila uključena u sam taj postupak? Centar sada ima rok i oni su nam rekli da će nastupiti odmah po preporuci. Cilj nam je da u ovom slučaju sprečimo zloupotrebu, i skrenemo pažnju svim nadležnim organima koji se odnose na život naših najstarijih sugrađana. Važno je da se ovaj slučaj ne ponovi – ponavljala je Janković, te dodala.

Penzioneri su najviše izloženi rizicima. Državni organi moraju biti ojačani – završava poverenica.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter