MIODRAG LEKIĆ O NATO BOMBARDOVANJU: Italijanska medijska scena je bila objektivna!

Gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je gospodin MIodrag Lekić.

Gospodin Lekić je bio jugoslovenski ambasador u Rimu za vreme Nato bombardovanja. Razgovarajući sa njim saznali smo kako su italijanski mediji prenosili informacije te 1999. godine. Takođe, sagovornik napominje da je Italija u to doba imala probleme i rascep oko toga na koju stranu poći. Dakle, mišljenja o bombardovanju SRJ su bila podeljena. 

Ti si bio jugoslovenski ambasador u Rimu tokom Nato bombardovanja, napisao si knjigu „Moj rat protiv rata“. Da li su Italijani bili na našoj strani?

Ja bih voleo da knjiga nije izašla i da se to nije desilo. Tačno je, Italija je demokratska država, emotivan narod oni su imali i informacije i dezinformacije, nisu se ni oni snalazili, podelili su se povodom toga pitanja. Bile su demonstracije čak u okolini Avijanja, oni su čak jednog dana odredili kada će na mostovima biti target, ta situacija na mostovima u Beogradu i Novom Sadu je ostavila jak utisak. I ja sam bio na mostu Sant Anđelo, tu je bilo glavno. Ukupno, ta medijska scena je bila objektivna, pozivali su jedne, druge, treće strane itd. Bilo je puno novinara u Beogradu 1999. godine ja sam sa njima kontaktirao, jedna od specifičnosti mojih što je SRJ prekinula diplomantske odnose sa Francuskom Nemačkom, Velikom Britanijom, nije sa Italijom. Ja sam jedini ambasador koji je ostao u jednoj velikoj Nato zemlji. Italija je čak treći dan predložila da se zaustavi bombardovanje, paradoks je da na kraju, posle 78 dana  to bilo slično. - ističe Lekić.

 

Izvor:happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00 Čađava mehana
19:55  Bingo
20:30  Čađava mehana
21:00  Ćirilica 
23:20  Novajlije reality