Izvor:
24.07.2019 u 18:20
0

VELIBOR DŽOMIĆ: „Naše eparhije su mnogo starija od granica na Balkanu!“ (VIDEO)

Gost našeg jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je koordinator Pravnog saveta mitropolije Crnogorsko-primorske, podgorički paroh i doktor nauka, Velibor Džomić.

Milo Đukanović je rekao da će forsirati Crnogorsku pravoslavnu crkvu, da je Srpska pravoslavna crkva infrastruktura “velike Srbije”.

Ovo sada je prvi put tako direktno i radikalno, on ima pravo na svoje uverenje, ali nema pravo da osniva i ukida bilo kakve crkve u nekom organizacionom smislu. Ja mislim da je sve to izvan delokruga ustavnih nadležnosti, i da imam principijelan stav o ovome. To je unutrašnje autonomno crkveno pitanje, nema pravo da se meša predsednik države. Nije baš dobro predsednik Đukanović informisan o takozvanim prekoglaničnim eparhijama i o navodnoj strukutri “velike Srbije”. Da li mi danas ovde u Zemunu, s obzirm da je ovo prostor Đakovačke biskupije iz Hrvatske, da mi kažemo da sedimo u infrastrukturi “velike Hrvatske”? Naše eparhije su mnogo starije od granica na Balkanu, kada bi se eparhije menjale na takav način kao što se menjaju državne granice, od njih ništa ne bi ostalo. Ono što je jako važno, da to nije nikakva infrastruktura političke ili ideološke prirode, to su eparhijske granice koje nijednoj državi ne smetaju, osim Crne Gore. Bitno je da se državna vlast prostire na sve subjekte. – ističe Džomić.

Najava da je Crnogorska-primorska mitropolija nešto neprijateljsko u Crnoj gori, šta znači ta formulacija da je imovina nastala pre 1918. godine se vraća u nadležnost države Crne gore, a posle 1918. Crnogorsko-primorskoj mitropoliji?

Ono što ja uočavam, iako nema nigde pomena Srpske pravoslavne crkve u predlogu Zakona, svi ga percipiraju da je to Zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, ja samo tvrdim da to mora da se odnosi na sve verske zajednice, zato što je to opšta pravna norma. Ono što ja hoću da kažem da se ovih dana ljudi ubeđuju, ali batina uvek ima dva kraja. Prva netačna premisa da je država Crna Gora od 1852. do 1918. bila vlasnik crkava , drugo, imate dokument iz 1868. gde knjaz Nikola razlučuje tri vrste imovina, 1895. knjaz Nikola piše proglas i kaže: “kroz zla vremena koja su preletela preko srpskog naroda”. Opšti imovinski zakon, uzmite član 14 i 762 i pogledajte ko su imaonici i vlasnici nepokretnosti, ne postoji nijedan da je država bila vlasnik imovine. – zaključuje Đomić

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter