Izvor:
23.03.2018 u 15:38
0

Momir Bulatović za Happy TV: „Nudili smo Amerikancima i vojnu bazu, ali oni su hteli rat po svaku cenu“!

Nekadašnji predsednik Savezne vlade Momir Bulatović bio je gost jutarnjeg programa Happy televizije, gde je govorio o najtežim trenucima njegove političke karijere. Bez sumnje to je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine od strane NATO pakta. Sutra se navršava 19 godina od početka agresije na jednu suverenu zemlju.

– Na današnji dan je bilo proglašeno stanje neposredne ratne opasnosti, što je možda izazvalo veći šok kod građana nego ono što je usledilo dan kasnije. Scenu sa prve sednice Vlade neću nikada zaboraviti. Razmišljali smo koga da zovemo, a nismo imali kome da se obratimo za pomoć. Zanimljivo je da tog snimka na kome objavljujem ratno stanje nigde nema, nestao je posle 5. oktobra 2000. godine – rekao je Bulatović i podsetio koliko su to bila teška vremena za narod i državu:

– Bilo je predloga i da pristupimo zajednici Rusije i Belorusije, ali su uslovi koje je doneo lični izaslanik ruskog predsednika bili neprihvatljivi, što nas je dodatno dovelo u nezgodnu situaciju.

NATO akciji prethodili su pritisci i medijska kampanja.

– Bilo je mnogih laži, poput one da smo na stadionu zarobili 100.000 Albanaca i da se čeka trenutak da ih sve pobijemo. Posle takvih laži poleteli su avioni.

Bulatović otkriva kako je nekadašnja država predlagala Amerikancima da naprave vojnu bazu, kao što je to danas Bondstil, ali nije bilo sluha s druge strane.

– Ponudili smo im da naprave bazu, ali nisu hteli. Rekli su da bi onda morali da traže isto to i od drugih država, poput Sirije i Iraka. Tražili smo im simbolično jedan dolar i zvanični zahtev od Vlade, ali ništa nije bilo od toga. Tačiju i Haradinaju je bilo obećano da će nas poraziti za tri dana. Govorili su „samo se vi strpite“. Na kraju se bombama ništa nije rešilo, to danas vidimo.

Nekadašnji predsednik Crne Gore uverava da je tadašnja Vlada učinila sve da do najgoreg ne dođe.

– Uradili smo sve da ne dođe do toga. Još 1997. godine je Albanija bila u fazi raspadanja, gotovo da nije postojala zbog svojih unutrašnjih problema, pa je oružje lako švercovano preko granice. Dok su se teroristi naoružavali, išla je priča da mi njih ugrožavamo.

Koliko su velike sile bile odlučne u nameri da napadnu SRJ, možda najbolje svedoči ova anegdota:

– Tadašnji general američke vojske Vesli Klark je bio doslovce lokator. Dođe da priča sa ministrima i pritisne dugme da javi svoju lokaciju, da bi kasnije tamo poslao bombe.

Zanimljiv je bio i razgovor međunarodnog predstavnika Martija Ahtisarija i Slobodana Miloševića neposredno pred početak agresije.

– Ahtisari nas je upozorio da će zemlja biti uništena. Na pitanje Miloševića kako ćee objasniti dva miliona civilnih žrtava, usledilo je kontrapitanje: Znate li koliko je Vijetnamaca poginulo u ratu? Ne zna se, mi nikada nećemo priznati da je bilo toliko žrtava – prepričao je Bulatović.

Kraj bombardovanja obeležen je Kumanovskim sporazumom, koji mnogi smatraju veoma nepovoljnim po našu zemlju.

– Kumanovski sporazum nije kapitulacija, tamo se vidi da NATO poštuje našu vojsku. A rezolucija 1244 je realizovana samo u onom delu koji je odgovarao jedino Albancima. Kad su videli Amerikanci šta su potpisali, prestali su da ga poštuju. To je sila.

Većina visoko pozicioniranih političara iz tog vremena završila je posle sukoba na Kosovu u Haškom treibunalu. Bulatovića nije zadesila takva sudbina.

-Nikola Šainović je umesto mene završio u Hagu. Milošević mi je rekao: Skloni se Momire, mlad si, neka mi ćemo ovo da završimo, jer ćemo kasnije svakako ići u zavtor. Zahvalan sam na tome i Šainoviću koji je znao šta ga čeka i morao je to da objasni svojoj ženi – otkrio je Bulatović.

happztv.rs
Foto: arhiva, sense-agency.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter