Izvor:
13.08.2016 u 13:08
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Jedna evroazijska zemlja dobila je svog PRVOG PREDSEDNIKA! (VIDEO)

Na današnji dan 1923. godine Mustafa Kemal Ataturk postao je prvi predsednik Turske. On je, tokom vladavine – sve do smeti 1938. godine, sproveo radikalne reforme u zemlji, približivši Tursku Evropi.

Mustafa Kemal paša Ataturk rođen je u Solunu 1881. godine, u Grčkoj koja je tada bila pod kontrolom Turaka. On je bio posvećen vojnoj službi i bio je jedan od najboljih diplomaca u vojnoj akademiji. Kao mladi oficir kritikovao je vladu Osmanskog carstva i ušao je u Turski nacionalni komitet jedinstva i napretka.

Tokom Prvog svetskog rata ratovao je za vladu, pobedivši saveznike na Galipolju. Konačna pobeda saveznika dovela je britanske, francuske i italijanske trupe u Anadoliju, a Ataturk je bio zadužen da tamo povrati red. Tada je iskoristio priliku da podstakne narod protiv savezničkih napadača. Grčka i Jermenija, koje su turskim porazom dobile nove teritorije, suprotstavile su se turskim nacionalistima, ali je Ataturk savladao sav otpor i 1923. godine uspeo je da uspostavi Tursku Republiku. Mustafa Kemal 1934. godine je dobio i nadimak Ataturk – "otac Turaka".

Sprovodio je politiku vesternizacije, potiskujući religiju, uvodeći zapadnu modu, emancipujući žene, namećući prezimena, reformišući pravni sistem i zamenjujući arapsko pismo latiničnim.

Mustafa Kemal preminuo je od ciroze jetre, 10. novembra 1938. godine u palati Dolmabahče u Istanbulu. U njegovu čast, svi satovi u palati su zaustavljeni i pokazuju 9:05 časova ujutru, vreme kada je preminuo prvi turski predsednik.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu jutarnjeg programa Happy televizije:

HappyTv.rs
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter