Izvor:
14.09.2018 u 15:25
0

VRAĆA SE SLUŽENJE VOJNOG ROKA U SRBIJI: Da li su mladići spremni na ono što ih čeka? (foto)

Ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka tema je koja je Srbiju podelila na one koji ga smatraju logičnim do onih koji ga smatraju nepotrebnim.

Na ovu temu u emisiji "Posle ručka" razgovarali su general Milomir Miladinović, Zoran Dragišić, Vidosav Kovačević i Robert Čoban.

70% muške populacije su favorizuju ideju služenja vojnog roka u SrbijI, dok kod majki momaka ova ideja je naišla na neodobravanje.

– Zamislite koliko je glupo da nekog učite kako se gasi požar, kako se reaguje u situacijama poplava, zemljotresa, drugim kriznim situacijama… – počeo je svoje obrazloženje dr Zoran Dragišić kroz ironiju:

– Vojni rok služi da osposobi mušku populaciju u slučaju vojne agresije na Srbiji budu sposobni da Srbiju brane. Jedno je sigurno, društvena kohezija je nemoguća bez dobre vojke. Takođe, bez dobre vojske nema ni dobre države – rekao je dr Zoran Dragišić, ali i dao predlog da bi Vojska Srbije mogle da organizuje obavezni deo školskog programa, u vidu kampova gde bi mladi bili učeni vojnim veštinama.

– Voleo bih da vidim te majke kako bi reagovale ukoliko bi došlo do oružanog napada, a njihovi sinovi nisu obučeni za takvo nešto – objasnio je novinar Rober Čoban.

– Ja sam služio vojsku `87,`88 godine. Za mene je to bilo neprocenjivo iskustvo da sa 19 godina odeš od kuće, pre fakulteta, vidiš sve te ljude, spoznaš nešto novo, naučiš se disciplini. Danas, bojim se da ne bi bilo tako. Razočarava činjenica da se samo 10.000 mladih dobrovoljno prijavilo. Jedno je sigurno, mladi ljudi ne osećaju toliku obavezu prema državi, kako je to osećao vojnik u SFRJ – objašnjava poznati novinar svoje iskusvo služenja vojnog roka svojevremeno.

Direktor Novinskog izdavačkog društva Color Press Group predložio je obuku od dva meseca ili manje, vođen mišlju da da bi služenje vojnog roka nakon rednjeg škole "razbežalo" mladiće, te da bi vojni rok trebalo učiniti što primamamljivijim.

– Imamo 20.000 mladih koji su završili obuku. Početak dana podrazumeva ustajanje u pola šest, jutarnje vežbanje, smotra, pa na nastavu. Psiholozi sada tvrde da su mladi nesposobni za stupanje u brak zbog opštih navika koja su zastupljenje, zbog telefona računara. Ja tvrdim da je odsluženje vojnog roka životna škola… – objasnio je general Milomir Miladinović i dodap da vojnik ima platu od 17.000 dinara, ali i obezbeženu hranu, higijenu i smeštaj.

– Suština vojske je da se mladići naviknu na neke stvari, na pucanje, bombe… Disciplina i ustajanje su normalna stvar… Kada smo mi odlazili u rat devedesetih, za nas su sve stvari bile igračka – objašnjava general- major Vidosav Kovačević svoje iskustvo i dodaje:

– Našu Vojnu akademiju dolaze da pohađaju kadeti iz mnogih svetskih država, to samo pokazuje na kojem smo nivou. Razumem majke koje se brinu, ali one su manjina, a mi uvek vodimo računa šta će manjima da kaže – rekao je general- major i procenio da je 6 meseci sasvim dovoljan period da bi se mlad čovek obučio.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter