Izvor:
26.10.2018 u 11:53
0

„PRELO U NAŠEM SOKAKU“: Posetite Vranje i doživite istoriju grada Bore Stankovića!(FOTO)

Danas u emisiji "Prelo u našem sokaku", predstavljamo grad Vranje, poznat po bogatoj prošlosti, istoriji, svim onim što su nam preci ostavili u amanet. Na osnovu bogate vranjske prošlosti, čelnici grada su iskoristili kapacitete za organizaciju turističkih događaja i atrakcija. Svaki festival i manifesrtacija, su jako značajni, jer posebno oslikavaju duh Vranja. Najviše turista posećuje Vranje tokom leta, kada su u avgustu dani Vranja, koji traju pet dana.

Predsednik opštine Vranje i direktorka turističe organizacije, bili su gosti emisije "Prelo u našem sokaku", gde su ispričali šta je ono što turisti mogu da vide u ovom istorijskom gradu, pa i čuveni Beli most, koji ima tužu ljubavnu priču.

– To je jedan turistički grad koji godinama razvija industrije koje nisu poznate samo u Vranju, nego i u svetu. Šetalište koje se prostire u samom centru grada, zadržalo je autentičnost straog Vranja, i turisti koji dolaze rado vole da posete taj deo grada. Što se tiče kafanskog života, to je vrlo bitan segment Vranja. Dolaze turisti iz Makedonije i Bugarske, pre svega i uvek je puno. Vranje je od malog grada, napravilo velike turističke atrakcije – rekao je predsednik.

– Kada je u pitanju Beli most, za njega se vezuje legenda koja kaže, da su se pokraj reke sastajali jedna prelepa turkinja Ajše, i Stojan, koji su zavoleli. Međutim, kada je je njen otac saznao, nije mu bilo pravo, zatim ih je zatekao pored reke i pucao u Stojana, ali kako se Ajša isprečila, metak je pogodio nju. Od novaca koji je bio namenjenn za Ajšinu udaju, iskorišćen je za gradnju Belog mosta, za koji važi da ko pređe preko njega oseti neku blagodet. Beli most je inače most ljubavi, koji je napravljen od beliog mermera, a sagradio ga je Selim-beg – istakla je direktorka turističke organizacije Vranja.

Pored Belog mosta, treba pogledati i crkvu Svete Petke, kao i kuću Bore Stankovića, čuvenog književnika, koja je pretvorena u muzej – dodala je direktorka. Bora Stanković opevao je Vranje i sam trgovački duh ovog grada. U njegovu čast, kuća u kojoj je živeo napravljen je muzej, koji verno oslikava period Borinog života. Borina kuća, stara je 180 godina, a u muzej je pretvorena 18 juna 1967. godine. Kako je kjniževnik jako rano ostao bez roditelja, brigu o njemu preuzela je baba Zlata upravo po njoj, ulica u kojoj se nalazi kuća, zove se "Baba Zlatina Ulica" ili "Baba Zlatino Sokače".

Svake godine u oktobru mesecu u Vranju se organizuje manifestacija "Borini pozorišni dani", gde turisti imaju mogućnost da pogledaju veliki broj predstava.

Happytv.rs
Foto: Wikipedia/Happy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter