U EMISIJI "PRELO U NAŠEM SOKAKU" PITAMO: Da li ste spremni da markirane odevne komade zamenite autentičnim, dobijenim tehnikom PUSTOVANJA? (FOTO)

 

Pustovanje-vune (presovanje vune) je tradicionalna etno tehnika za izradu materijala od vune i kao stari zanat je zapravo najstariji poznat zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja.

U emisiji "Prelo u našem sokaku" gostovale su Jasminka Popović i Ljubica Babić, koje su rekle nešto više o ovom starom zanatu:

- Pustovanje ili filcovanje je skoro zaboravljena tradicionalna veština koja se prenosi generacijama. Tom tehnikom se mogu izrađivati razni odevni i ukrasni predmeti.  Potiče iz Azije od nomadskih naroda koji su gajili ovce, a bila je poznata od davnina i u Evropi - rekla je Jasmina, ali i dodala da je vuna materijal kome se svi rado vraćaju: 

- Vunica je privatno vlakno, koje je jedno vreme bilo zapostavljeno iz razloga što je "zastarelo". Međutim, u poslednje se svi vraćaju prirodnim materijalima. Dobro je poznato da je vuna odličan termoizolator, kao i da odlično stimuiše cirkulaciju,  zbog toga su je sari ljudi nosili tik uz kožu - objasnila je gošća emisije. 

 

 

Njena koleginica dodala je šta se sve može napraviti korištenjem pustovanjem, a jedan detalj posebno je privukao pažnju: 

- Zahvaljujući ovoj staroj tehnici mogu se napraviti razni odevni i ukrasni predmeti, torbe, šalovi, šeširi, nakit... Posebna draž ovih proizvoda je što su autentični, što bi se reklo, pravi srpski proizvod. Posebno interesantno, i ljudima neverovatno, je da se pustovanje mogu napraviti čizme. Da, dobro ste čuli, čizme od vune - rekla je gospođa Bojić. 

Happytv.rs
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro