VITEZ U "PRELU U NAŠEM SOKAKU": Za vino je vaćna ljubav!

 

 

 Subotičko-horgoška vinska regija je deo prostrane panonske nizije koja se prostire između reka Dunava i Tise a ovde pokriva pojas severno od Subotice i Palića.

 Iskustvom vinogradara i vinara uz prirodan odabir sorti grožđa koje su najbolje prilagođene lokalnoj klimi i pretežno peščanom terenu – stvorena su vina visokog kvaliteta.

 U toj regiji postoji značajan broj vinarija, od manjih porodičnih vinarija i prijatnih vinskih podruma do vinarija svetskog nivoa koja su poznata van granica naše zemlje.

 

Istorija proizvodje vina

Tokom 300-godišnje istorije proizvodnje vina na peščarama oko Subotice i Palića, najbolji period u proizvodnji vina je bio od 1880ih do 1980ih godina. Danas smo ovde svedoci renesanse u proizvodnji vina kroz spoj tradicionalne i savremene tehnologije.

 

 

Autohtona vina

 Autohtona vina su sveža, reska, blago kisela imaju voćne komponente i živahna su. Vina koja najbolje oslikavaju karakter peska su stare sorte vina: belo vino kevedinka i crveno vino kadarka. Uz njih su se očuvale i druge stare sorte autohtonih vina. Danas se, takođe, mogu naći i nove sorte vina, nove za ovaj vinski region, poput šardonea, rizlinga, kabernea, sovinjona i merloa. I stare i nove sorte vina subotičko-horgoške peščare osvajaju brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja.

 

Gost u našem studiju bio je  Aleksandar Toković vitez vina.

- Vitez vina je pojam koji datira iz 2000. godine. Vinski red se te godine i pojavio kao i sama priča o redovima. Subotička vina su sa peska i jedna su od najboljih, kao i ova priča o vinskim redovima koja je jako lepa. Zadatak svih ljubitelja vina je de štite kulturu vina, upoznaju ljude sa vinom i  proizvođačima kao  i svih onih koji vole i bave se vinom. Ono što je važno za vino je ljubav jer je vino i traži, traži i poštovanje. Uz vino se samo lepe stvari mogu desiti – rekao je Aleksandar Toković.

 

Specifična odora krasi svaki red.

- Svaki vinski red ima prikladnu oderu. Naša vina su sa peska i vinari prave dobra vina. Vinski podrumi, vinarije i  salaši su za uživanje – istakao je vitez vina.

 

 

Happytv.rs

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro