"PRELO U NAŠEM SOKAKU" U SRCU ŠUMADIJE SA SNEŽANOM MILISAVLJEVIĆ: "Slavimo 200 godina od proglašenja prve moderne prestonice u Srbiji!

U današnjoj emisiji "Prelo u našem sokaku" voditeljaski par Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem vodimo vas pravo u srce Srbije - u grad industrije, kulture, obrazovanja i ljubavi za sve njegoce posetioce, Kragujevac.

Gost današnje emisije je Snežana Milisavljević - direktor Gradsketurističke organizacije Kragujevac.

-  Iako je Uroš govorio o izvozu mašina za Kinu, kao i o izvozu oružja za neke od države Afrike, moram da ga prekinem  jer Kragujevac je pre svega  grad ljubavi pa tek grad proizvodnje, to je duša i srce Srbije. Ako želite da osetite sve mirise i ukuse Srbije, tradiciju i kulturu življena na ovim prostorima morate doći u Kragujevac.

Kragujevac nisu samo Šumarice i Fića, 200 godina je od proglešnja Kragujevca kao prve moderne prestonice u Srbiji. Čime se to još dičite?

- Gde god da odemo, kada kažete Kragujevac i  Fića i Šumarice, to su prve asocijacije ali  mi smo i  grad u kome su osnovane prve srpske institucije i ono što mnogi ne znaju da je u našem gradu prvi put usvojen najliberalniji ustav ondašnje Evrope 1835, osnovana prva gimnazija u Srbiji, prve zanatske škole i začeci uiverzitetskog obrazovanja se vezuje za Kragujevac, ali i početak industrijalizacije. Ovde su prvi put štampane Serbske novine, prva električna sijalica je ovde uključena, prva galerija, prvi bal, prve igre na sreću, škola crtanja i slikanja itd... Mi slavimo 200 godina od proglašenja Kragujevca kao moderne prestonice Srbije i taj jubilej je obeležen manifestacijama, konceratima i brojnim izvedbama.

Za čime turisti najviše tragaju?

- Pa za našim lepotama, našom kulturom i tradicijom jer to je najverniji prikaz našeg življenja. Možete da vidite sastavni deo ruta, gastronomija naših krajeva, nošnja. Naravno, za mlade je prilagođeno i niz festivala kao Arsenal FEST, Šumadija FEST, Vajb FEST.

- Kada su u pitanju kulturne manifestacije po njima smo poznati, takođe  i po sajmovima to je sajam turizma i poljoprivrede. Mora da pomenem prvi sprski teatar, muzička škola...To je veliki moderan i urbani cenatr, sportski i sajamski grad, kulturni, ali mi veliku pažnju obraćamo na seoski turizam.

 

 

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro