PLANINSKI VRH, DIJAMANT SRBIJE U "PRELU U NAŠEM SOKAKU": Bogatstvo sadržaja razdvaja Zlatibor od drugih destinacija!

 

 

 Čajetina se nalazi u podnožju Zlatibora, planine koja je po svojoj lepoti i turizmu poznata širom sveta. Veliki broj turista svake godine u sve većem broju posećuje ovaj plalninski vrh i očekuje se da će ove godine biti oboren rekord po broju turista na Zlatiboru.

Pravo sa Zlatibora u „Prelo u našem sokaku“ došao je Vladimir Živanović direktor Tusrističke organizacije Zlatibor.

- Sneg je pao u pravo vreme na Zlatiboru. Putevi su čisti i turisti mogu da dođu. Ski-opening će biti otvoren u drugoj polovini devcembra. Opština ulaže u veliki broj manifestacija, a biće ih dosta i u najluđoj novogodišnjoj noći. Pored toga tokom trajanja cele zimske sezone biće dosta zanimljivih sadržaja na Zlatiboru, jedan od njih je i „Pršutijada“. Zlatibor ima bogatstvo sadržaja koji razdvajaju Zlatibor od drugih destinacija. Ove zime fokus će biti na skijanju, a i deca će imati svoj kutak za skijanje, kao i školicu skijanja, dino park. Imate dosta razloga da ovu zimu provedete na Zlatiboru – rekao je Vladimir Živanović i dodao.

- Pratimo iz sezone u sezonu broj gostiju koji se povećava.  Ova godina je posebna jer obeležavamo 120 godina turističke organizacije – istakao je Vladimir Živanović i rekao da je veliki broj turista svake godine na Zlatiboru te da je ove godine oboren rekord posete turista „Stopića pećini“ koju je posetilo čak 8.000 turista.

 

 

 Stopića pećina nalazi se na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Ljudi koji su se doselil su ugledali ulaz u pećnu. Udaljena je 250km od Beograda, 30 km od Užica, a od turističkog centra Zlatibora udaljena je svega 19km. Iznad pećina prolazi magistralni put Zlatibor-Sirogojno od koga je urađena prilazna staza do same pećine.

 Pećina je dobila ime po zaseoku Stopići, a prve pisane podatke o njoj nalazimo u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine. Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m.

 Turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, otvori na tavanici (dugure), siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i niz bigrenih kada. Zaštitni znak pećine predstavljaju Bigrene kade, udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim, rumenkastim naborima u kojima se nakuplja voda i kaskadno se preliva stvarajući slapove.

 

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro