LJUBIŠA RŠUMOVIĆ PISAC ZA DECU U "PRELU U NAŠEM SOKAKU": Tamo gde je Zlatibor, tamo sam i ja!

 

 

Pisac za decu, legenda naše poezije Ljubivoje Ršumović bio je gost emisije "Prelo u našem sokaku".

Ljubivoje Ršumović rođen je u Ljubišu, na Zlatiboru, 3. jula 1939. godine. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu, gde je završio komparativnu književnost na Filološkom fakultetu, 1965. godine. Počeo je pisati rano, još kao osnovac u Ljubišu. Prve pesme je objavio kao gimnazijalac, 1957. godine, najpre u užičkim Vestima, a zatim u Književnim novinama.

- Tamo gde je Zlatibor tamo sam i ja!

 

 

U svom zavičaju Ljubivoje Ršumović priprema Akademiju „Saradnici sunca“, tačnije stvaralački centar za talentovanu decu. Ostvaruje svoj veliki san:i to će biti jedinstveni stvaralački centar za decu - talentovane umetnike koja će biti nova, literarna Petnica u Ljubišu.

 

- "Saradnici sunca" je ime akademije, a to ime je dao Duško Radović. Nastavljam tamo gde je on stao. Ovo je prilika da sa akademijom decu talentovanu za pisanje podučavam tom zanatu. Pored nadahnuća za poeziju i prozu, čovek mora savladati i zanat za pisanje. To je težak stvaralački rad. Deca uopšte u Srbiji, mladi ljudi kako je Konfučije nazivao decu, pišu. Pokušavaju da pišu. Ima učitelja koji ih upućuju u to. Postoje festivali dečije poezije i poezije za decu kojih ima na raznim mestima. Mi stariji smo članovi žija i naravno moje kolege i ja znamo koja su deca talentovana. Pratimo ih od malih nogu i ličnim primerom vaspitavamo mlade ljude. Stvaralaštvo, ja se nadam da ćemo naredne godine u Ljubišu da završimo objekat. Opština Čajetina me podržava, tako da će to biti još jedno mesto na Zlatiboru u koje će dolaziti deca sa roditeljima ne samo na zabavu, biće i zabave, ali mi se pridržavamo finskog načina predavanja. Oni svoje mlade ljude uče da budu srećni – rekao je Ljubivoje Ršumović pisac za decu.

 

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live