Izvor:
04.05.2019 u 11:49
0

KUSTOS MUZEJA U EMISJII „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: „Tradicija vašara je utemeljena na carskoj povelji od carice Marije Terezije“!

U emisiji "Prelo u našem sokaku" ugostili smo kustosa Zavičajnog muzeja u Rumi – Aleksandru Ćirić.

Koliko je staza zgrada muzeja i koliko Ruma postoji?

– Ruma može da se povali sa bogatom istorijom i tradicijom. Sama zgrada zavičajnog muzeja je najstariji svetovni objekat u gradu – rekla je kustos muzeja Aleksandra Ćirić.

Ruma je multikulturna sredina, da li gajite i njihovu tradiciju?

– To se čuva i danas, svi incijali multikulturalnosti. Do toga je došlo zahvaljujući rumskom vašaru. Tradicija vašara je utemeljena na carskoj povelji i sa najdužim kontinuitetom trajanja. Prvu povelju su Rumljani dobili 20. jula 1747. od carice Marije Terezije. Tada je Ruma dobila status trgovišta sa pravom održavanja četiri godišnja vašara. Vašari su se održavali na verske praznike, na Cveti, Spasovdanu. Nikoljdanu, sv apostoli Petar i Pavle, a pored vašara su se svake subote održavale i pijace. Na ovome se temelji društveni i privredni razvoj Rume – dodala je.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter