NENAD POPOVIĆ:Organizacija za istraživanje startup inovacionih ekosistema stavila Srbiju kao jednu od najboljih pet destinacija u Evropi! (VIDEO)

 

Gost emisije "Prelo u našem sokaku" je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

Uroš Davidović je sa ministrom razgovarao o poljoprivredi i tehnološkom razvoju u Srbiji. 

Zašto su inovacije važne za budućnost Srbije?

- Srbija je bila godinama izložena sankcijama, ratovima i naša ekonomija jos nije dostigla taj ekonomski i privredni koji ima EU, ali sa inovacijama mi premošćujemo sav taj period i postajemo lideri. Srbija ima najveći resurs, a to su naši inženjeri, naši inovatori. Srpske kompanije koje se bave inovacijama su prepoznate u svetu i u poslednjih mesec dana dobili smo dva značajna priznanja kao država, dva značajna podstreka i signal svim investitorima u svetu da što se tiče inovacija start up kompanija da je Srbija jedna od najboljih u Evropi. Najpoznatija organizacija za istraživanje start up inovacionih eko sistema i silikonske doline je Srbiju stavila kao jednu od najboljih pet destinacija u Evropi, sa nama je London, Barselona, Tel Aviv, Helsinki i Beograd i Novi Sad. Prepoznati smo kao mesta koja imaju najbolje inženjere, najbolje inovatore i najbolje start up kompanije i posebno su istakli da imamo verovatno najbolje kompanije koje se bave gejming industrijom. To je naša snaga za budućnost! - poručuje Popović.

MInistar Popović je poručio da moramo razvijati i poljoprivredu, ali i stremiti ka tehnološkom razvoju koji će biti od pomoći u poljoprivredi. 

- Moramo da se razvijamo i tradicionalno i moderno. Naravno, poljoprivreda treba da bude jedan od glavnih ekonomskih segmenata, ona nas hrani. Ali, treba da koristimo i najsavremenije tehnologije. Srbija u budućnosti može da konkuriše sa mnogim delovima sveta. Naš institut „BioSense“ iz Novog Sada pobednik je najvećeg evropskog takmičenja i dobitnik 28 miliona evra za korišćenje najnovijih digitalnih satelitskih tehnologija za poljoprivredu. Nove tehnologije će se baš najviše u narednih godinama koristiti za poljoprivredu. Mi zamišljamo kroz 5-10 godina,  poljoprivrednici će praktično 70-80 odsto poslova na svojim posedima obaljvati pomoću mobilnih telefona, robota, traktora koji se sam upravlja... Najvažnije je ići u duboku preradu, prehrambena proizvodnja je budućnost. Siguran sam da je tu sa novim tehnologijama budućnost u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. - zaključuje Popović.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro