TELEMASTER ISTRAŽUJE: Da li se građani pridržavaju saveta za zaštitu od virusa Zapadnog Nila? (VIDEO)

Oboljevanje i umirivanje od ujeda komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila očekuje se sve do početka oktobra, zbog čega je važno da se građani zaštite repelentima, kažu za Telemaster u beogradskom Zavodu za biocide. U Srbiji je ove godine registrovano sedam slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, šestoro u Beogradu i jedna osoba u Kolubarskom okrugu. Jedna, 84-godišnja žena koja je imala i dodatne hronične bolesti, preminula je od posledica ovog virusa.

Ako živite u Beogradu, Šapcu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Velikom Gradištu, Somboru ili Sremskoj Mitrovici i imate povišenu telesnu temperaturu, groznicu, osip na grudima i bolove u zglobovima, grip ne mora da bude jedini razlog tih simptoma. Postoji mogućnost da ste ubodom komarca zaraženi virusom Zapadnog Nila.

Ovakav stav gradjana je očekivan, kažu u Zavodu za biocide. Ipak, kako ističu, iako postoji realna opasnost od pojave groznice Zapadnog Nila, ona se javlja u malom broju slučajeva odnosno kod 80 odsto ljudi ubod zaraženog komarca ne izaziva nikakve simptome i probleme.

Simptomi bolesti javljaju se tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca, a prenosioci zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke, a u najvećoj opasnosti su gradovi u slivu Dunava, Save i Tamiša.

Kako bi se smanjio rizik od prenošenja groznice Zapadnog Nila, važno je primenjivati mere lične zaštite od uboda komaraca.

Proveravali smo da li gradjani koriste neke od ovih saveta.

Infekcija virusom Zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji krajem jula 2012. godine, od kada se i sprovodi intenzivan sezonski nadzor nad groznicom Zapadnog Nila koji je ove godine počeo u junu, a trajaće do prve polovine novembra. 
 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro