Izvor:
03.09.2019 u 19:31
0

BROJNE SAOBRAĆAJNE NEZGODE NA MOSTU ZABRINJAVAJU JAVNOST: Koliko je bezbedan Pančevački most? (VIDEO)

Nakon saobraćajne nezgode u kojoj su povređene dve osobe usled sletanja sa pančevačkog mosta kroz zaštitnu ogradu i posle slične saobraćajne nezgode koja se dogodila prošle godine, a u kojoj su poginule dve osobe, u javnosti se ponovo postavlja pitanje:

Da li je Pančevački most bezbedan?

Stručnjaci ali i gradski čelnici se slažu – oronula i zarđala ograda na pančevačkom mostu nije dovoljna da zaustavi vozila pri brzini da slete ali, kako za Telemaster kaže profesor saobraćajnog fakulteta, MIlan Vujanić – stanje ograde nije glavni razlog nedavnih nezgoda.

Svečano otvoren za saobraćaj 1935., pančevački most, koji je tada nosio ime kralja Petra Drugog, delo je nemačkih inženjera i graditelja, a prestonica ga je dobila kao deo posle-ratne reparacije. Aprila 41. jugoslovenska vojska ga je srušila u nameri da zaustavi napredovanje nacista, a od 1946. do danas, u relativno nepromenjenom obliku, funckioniše kao glavna drumska i železnička veza između Pančeva i beogradskih naselja na levoj obali Dunava sa ostatkom grada. Poslednjih godina most je postao ozloglašen, ne samo zbog velikih gužvi koje se oko njega stvaraju već i zbog saobraćajnih nezgoda u kojima su vozila sletala sa mosta kroz staru i zarđalu zaštitnu ogradu. Mnogi građani, stručnjaci ali i gradski čelnici smatraju da je krajnje vrme da se most dovede u red ali profesor saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Milan Vujanić, za Telemaster kaže da sa radovima ne treba žuriti.

Profesor podseća da je most rehabilitovan nakon 2005. godine i da u sadašnjem stanju služi svrsi i da je bezbedan za saobraćaj. A u slučaju da nadležni ipak odluče da započnu radove, nije ga neophodno potpuno zatvoriti za saobraćaj, dodaje Vujanić.

Više nego zaštitna ograda ili kompletna rekonstrukcija „pančevca“, Beogradu je neophodno još mostova, smatra Vujanić i ukazuje da, kako bi zatvorili kružni saobraćajni prsten oko grada – novi most bi trebalo izgraditi bliže Smederevu, odnosno nizvodno od lokacije gde se sada nalazi jedina veza između centra grada i naseljenih mesta sa druge strane Dunava.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter