PROBLEM NAJEZDE STENICA U HRVATSKOJ: Biljne stenice koje grizu ljude prisutne i u Srbiji, ali nisu opasne po ljude (VIDEO)

Region, a posebno građani  Hrvatske, muku muče sa – stenicama. Zagrepčane, ali i stanovnike drugih hrvatskih gradova, poslednjih je dana uznemirila najezda biljnih stenica koje grizu ljude, sišu im krv i uzrokuju natekline, svrab i crvenilo.

Profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Dušanka Jerinić Prodanović za Telemaster kaže da su biljne stenice prisutne i u Srbiji, ali da nisu opasne po ljude.

Region je uznemirio slučaj Renate Kastro, poreklom iz Brazila, koja je boraveći nedavno u Zadru na odmoru, doživela veliku neprijatnost. Ona je zaspala, a nakon što se probudila lice i telo su joj bili crveni, izujedani i u plikovima. Dijagnoza je bila – ubodi stenica. Profesorka Prodanović ističe da je takvo ponašanje biljnih stenica relativno nova pojava.

Ubod stenice kod većine ljudi može proći neopaženo bez ozbiljnijih reakcija, ali kod nekih će uzrokovati izbijanje plikova i svraba. Pitali smo naše sugrađane kakva su njihova iskustva kada su ubodi stenica u pitanju.

Prema rečima profesorke postoje dve vrste biljnih stenica  hrastova mrežasta stenica i mrežasta platanova stenica. U Evropu su transportom stigle iz Severne Amerike. Platova stenica je prvi put registrovana u Italiji još 1964., da bi sredinom sedamtesetih bila zabeležena u Zagrebu. Hrastova stenica je prvi put zabeležena 2000. Godine takođe u Italiji.
Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro