Izvor:
20.09.2019 u 14:53
0

TELEMASTER ISTRAŽUJE: Koliko je interesovanje za privatizaciju Komercijalne banke? (VIDEO)

Najbolja neobavezujuća ponuda za državni paket akcija Komercijalne banke, koji čini 82,23 odsto ukupno izdatih običnih akcija ove banke iznosi 450 miliona evra, koju je dala slovenačka NLB banka.

Ekonomski stručnjaci prof.dr Zoran Grubišić i prof.dr. Ljubodrag Savić govorili su za Telemaster o velikom interesovanju za privatizaciju Komercijalne banke.

Profesor ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić rekao je da u ovom trenutku teško reći kolika je vrednost Komercijalne Banke, spekulisalo se oko 350 i 500 miliona evra. Svakako da je Komercijalna za koju se pokazalo veliko interesovanje važna stvar za buduće kupce jer je u proteklom periodu bila banka broj 1 u Srbiji.

Neobavezujuće ponude pokazuju da za kupovinu Komercijalne banke postoji veliko interesovanje domaćih pravnih lica. Interesovanje male slovenačke NLB banke je možda za neke iznenađenje, ali nema malih ili velikih igrača, tvrdi ekonomista Ljubodrag Savić.

Ukoliko bi država prodala 82,23 odsto akcija Komercijalne banke kao što je najavljeno, po ceni koju je u neobavezujućoj ponudi dala NLB banka, od 450 miliona evra, na akcijama koje je morala da otkupi od međunarodnih investicionih fondova biće na gubitku oko 36 miliona evra. Grubišić navodi da su postojala i druga rešenja, ali da je ovo najbolje moguće.

Direktna banka koja je odustala od kupovine i nije podnela neobavezujuću ponudu važila je za jednog od favorita u privatizaciji Komercijalne banke.

Kako god bilo i šta god bilo ovo nije najsrećnije rešenje jer kako je istakao Savić sa prodajom Komercijalne banke trebalo je još sačekati.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter