INSTITUT ZA MAJKU I DETE: Održana prva radionica o praktičnoj primeni laparoskopije! (VIDEO)

 

U Beogradu su se okupili medicinski stručnjaci iz Srbije, regiona i Evrope gde je na"Institutu za majku i dete" po prvi put održana jedinstvena radionica o praktičnoj primeni laparoskopije.

Pre svega, na “Institutu za majku i dete” u Beogradu, po prvi put je održana jedinstvena radionica o praktičnoj primeni laparoskopije, medicinske procedure neinvazivne hirurgije, kojoj su prisustvovali ne samo eminentni dečiji hirurzi iz Srbije i regiona već i studeniti medicine.

Kako za Telemaster kaže doktor Đorđe Kravljanac, direktor Klinike za dečju hirurghiju instituta, to što ovu radionicu čini jedinstvenom je što je obavljeno ukupno sedam operacija koristeći metod laparoskopije, a koje su učesnici radionice bili u prilici da prate uživo. 

Laparoskopija, još poznata i kao dijagnostička laparoskopija, hirurška je dijagnostička procedura koja se koristi za ispitivanje organa unutar abdomena. To je nisko-rizična, minimalno invazivna procedura koja zahteva samo male rezove.

Ime je dobila po glavnom instrumentu koji hirurg koristi tokom operacije – laparoskopu, tankoj cevi sa svetlom jakog intenziteta i kamerom visoke rezolucije, koji služi za pregled abdominalnih organa. Za razliku od otvorernih hirurgija, laparoskopija zahteva jedan mali rez, dovoljno veliki za instrumet i samim tim jedna je od najbezbednijih metoda dečije hirurgije.

U radionici su učestvovali svetski stručnajci pedijatrijske hirurgije; doktor Amulja Saksena iz Londona, jedan od vodećih dečijih hirurga, izveo je čak sedam procedura na mališanima koji se leče na institutu, a doktor Indalecio Kano iz Španije, bio je glavni predavač.

Happytv.rs
Foto: Wikipedia/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro