Izvor:
01.10.2019 u 00:45
0

EKIPA TELEMASTERA ISTRAŽUJE: Koji su to razlozi zbog kojih se majke odlučuju da ne doje svoju decu? (VIDEO)

U Srbiji se svake godine rodi oko 64.000 dece, a samo 13 odsto njih isključivo je na majčinom mleku do šestog meseca života, dok se pretežno doji 47 odsto dece, starosti do pet meseci, pokazuju najnoviji podaci istraživanja UNICEF-a. Stručnjaci ocenjuju da je neophodno da se dojenje u Srbiji zaštiti i podrži, a sa tim ciljem, danas je počela i Nacionalna nedelja promocije dojenja.

Ekipa Telemastera istraživala je koji su razlozi zbog kojih u sve većem broju slučajeva, majke odlučuju da ne doje svoju decu, postoje li adekvatne zamene za majčino mleko, kao i kojim aktivnostima je moguće podići procenat dojenih beba u Srbiji.

Iako je poznato da je majčino mleko najbolja i najzdravija ishrana za bebu, u Srbiji je sve manji broj novorođenčadi na prirodnoj majčinoj ishrani. Stručnjaci kažu da ovaj paradoks objašnjava činjenica da je dojenje veština koja se uči i da u tome majkama koje doje nedostaje veća podrška porodice, ali i šire okoline.

Ova teorija našla je svoju potvrdu u praksi. Majke u Srbiji priznaju da im je potrebno veće samopouzdanje da se suoče sa prvim mesecima dojenja svoje bebe.

Sve poteškoće i nedoumice koje imaju pri dojenju, majke mogu rešiti i pozivom na broj savetovališta ,,Halo beba“ Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Istraživanja pokazuju da majčino mleko ima brojne prednosti za zdravlje deteta. Sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni i emocionalni razvoj deteta, razvoj svih čula i inteligencije, zaštitu od infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje i rizik od sindroma iznenadne smrti.

Kasnije tokom života, dojena deca imaju manje mogućnosti da obole od ozbiljnih hronični bolesti, tvrde lekari, a majke koje su dojile, manji rizik da dobiju karcinom.

A adekvatne zamene za majčino mleko ne postoje, saglasni su stručnjaci.

I pored toga, u podršku dojiljama u Srbiji uključene su i savremene informacione tehnologije. Tako je mamama dostupna i mobilna aplikacija ,,Halo beba o dojenju“.

U svetu, podoj u prvom satu od rođenja ima 42 odsto novorođenčadi, 41 odsto odojčadi isključivo sisa do navršenog šestog meseca života, a do navršene prve godine svega četvrtina.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter