Izvor:
01.10.2019 u 16:49
0

EKIPA TELEMASTERA JE ISTRAŽIVALA: Najisplativija stednja je u DINARIMA i to na duže od godinu dana !

Čini se da je prošlo vreme kada je u Srbiji trka za štednjom u evrima, dolarima i švajcarskim francima, kao i povoljnim kamatama i dobrom zaradom na štednji – bila na ceni. Prema najnovijim podacima, u pojedinim bankama gotovo se i ne isplati oročavati evre, dok je najisplativija štednja u dinarima i to na duže od godinu dana. Kamatne stope na štednju u evrima trenutno su na minimalnom nivou. S druge strane, kamata na štednju u dinarima nije oporezovana i značajno je veća, kaže za Telemaster Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

U najvećem broju banaka kamata je ista i iznosi 0,2 odsto za oročene evre na godinu dana. Praktično, na oročenih 5.000 evra moguće je zaraditi tek nešto više od 10 evra na godišnjem nivou, uključujući i porez na dobijenu kamatu od 15 odsto.

Kada je u pitanju štednja u dinarima, u pojedinim bankama moguće je oročiti minimalno10.000 dinara. Kamata je 1,5 odsto za oročenje na tri meseca, a 5,5 odsto za oročenje na pet godina. Praktično, ko oroči 10.000 dinara na godinu dana dobiće dodatnih 360 dinara.

Kamatne stope na štednju i u Evropi su na minimalnom nivou. Jeste da se povećala kreditna aktivnost, ali banke i dalje imaju više sredstava nego što mogu da uposle. U takvoj situaciji kamata na štednju samo im je dodatni trošak.

Takođe, banke trenutno imaju mogućnost da nabave novac za redovno poslovanje na drugoj strani, i to mnogo jeftinije. Banke koje posluju u Srbiji danas se na međunarodnom bankarskom tržištu mogu zadužiti po kamati manjoj od 0,3 odsto godišnje.

happytv.rs
Foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter