''RADNIČKA PRAVA - LJUDSKA PRAVA'': Ne može da se kaže mnogo toga pozitivnog o stanju prava zaposlenih u Srbiji! (VIDEO)

Međunarodni dan ljudskih prava tradicionalno je obeležila i Asocijacija Slobodnih i Nezavisnih Sindikata Srbije porukom da su „i radnička prava - ljudska prava“. Predsednica sindikata Ranka Savić za Telemaster kaže da na današnji dan ne može da kaže mnogo toga pozitivnog o stanju prava zaposlenih u Srbiji, a kao glavni razlog navodi aktuelni Zakon o radu - koji ne samo što je po njenom mišljenju loš već se u praksi i ne poštuje.

Asocijacija Slobodnih i Nezavisnih Sindikata Srbije na međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, želi da podseti i ukaže da su radnička prava temelj baznih dokumenata na kojima se zasniva i institucionalno uspostavlja sistem koji poznajemo kao evropske vrednosti. Predsednica sindikata Ranka Savić međutim nije zadovoljna stanjem radničkih prava u Srbiji kao ni temeljom na kojem su zasnovana.

Kao dobar potez od strane nadležnih sindikati vide ukidanje zabrane o zapošljavanju u javnom sektoru ali, kako ističe Milan Kolarević, potpredsednik sindikata i predsednik granskog sindikata zaposlenih u javnoj službi, to neće rešeti sve probleme.

Sindikat skreće pažnju i na problematiku velikog broj radnika koji su zaposleni na određeno vreme i koji kao takvi spadaju među najugroženije.

Savićeva nije zadovoljna ni radom sindikata, ističući da oni ne mogu biti drastično bolji od ostalih segmenata društva u kome funkcionišu. Ipak sindikalne aktivnosti vidi kao izuzetno važne u sprečavanju daljeg urušavanja prava radnika.

Happytv.rs
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro