ZABRANA KORIŠĆENJA PLASTIČNIH KESA OD 1. JANUARA: Velika promena za svakodnevne navike prodavaca i potrošača! (VIDEO)

Manje od 20 dana deli nas od početka primene odluke Grada Beograda da se u trgovinama, ali i na pijacama zabrani korišćenje plastičnih kesa, osim specijalnih - biorazgradivih.

To će, kako za Telemaster ocenjuje, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević, u velikoj meri promeniti svakodnevne navike prodavaca, ali i potrošača. Pred njima su mnoga nerešena pitanja – Kako će se meriti voće i povrće na pijacama, u šta će da se pakuje roba iz prodavnica, ali i da li će neko kažnjavati građane ako od 1. januara 2020. budu nosili robu u plastičnoj kesi?

Kako bi se smanjilo stvaranje komunalnog otpada, umesto dosadašnjih plastičnih kesa, trgovci će potrošačima moći da ponude kesu koja je biorazgradiva, papirnu kesu ili torbu za kupovinu. Ipak, sudeći po izjavama prodavaca, za ukidanje plastičnih kesa beogradske pijace još nisu spremne.

Suprotno zvaničnoj odluci Grada Beograda, prodavci smatraju da nisu dužni da kupcima obezbede kese od papira ili cegere.

Razlog za ovakav stav trgovaca je činjenica da ne postoje adekvatne zamene za plastične kese, tvrde iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Ipak, biće dozvoljena upotreba providnih plastičnih kesa koje se koriste u uslužnim delatnostima i maloprodajnim objektima na aerodromu. Takođe, kese za bacanje smeća, kao i druge plastične kese koje se ne odnose na isporuku robe ili usluga, koristiće se i na dalje.

Upotrebu plastičnih kesa u Beogradu posle 1. januara sledeće godine kontrolisaće komunalna inspekcija. Za kršenje ove odluke, predviđene su novčane kazne - 150.000 dinara za pravno, a 25.000 dinara za fizičko lice.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro