Izvor:
17.12.2019 u 18:44
0

EKSKLUZIVNO STRUČNJACI O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI U SRBIJI: Srpkinje treba da čekaju 90 godina! (VIDEO)

Žene će se u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima za 257 godina, pokazao je izveštaj Svetskog ekonomskog foruma koji je merio jaz u društvenom položaju žena i muškaraca na području ekonomije, obrazovanja, zdravlja i političke moći.

To zvuči vrlo depresivno i pesimistično predviđanje, kaže za Telemaster dr Zorica Mršević i dodaje da se mora uzeti u obzir da su rezultati rađeni na svetskom nivou gde u istraživanje ulaze jako siromašne zemlje u kojima je položaj žena daleko od evropskog nivoa. Nastojanja da se postigne ravnopravnost su osetno pojačana u odnosu na prošlu godinu, najpre zahvaljujući većoj političkoj zastupljenosti kažu rezultati Svetskog ekonomskog foruma. Politička arena je područje na kojem su razlike i dalje najveće, a kako se navodi, do ravnopravnosti žene deli još 95 godina.

Jaz je najviše smanjen u obrazovanju pa će na ravnopravnost žene morati čekati još 12 godina. Od ukupno 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem potpuna ravnopravnost žena i muškaraca u obrazovanju ostvarena je u njih 40.

Današnji položaj rezultat je vekova koji se nalaze iza kaže Mršević.

Učestvovanje žena na tržištu rada stagnira, finansijska nejednakost je produbljena, a participacija žena u ekonomiji i njihove prilike na tom području najveći su izvor zabrinutosti.

Da bi žene i muškarci bili ekonomski ravnopravni društvo pre svega mora da ceni diplome, radne uspehe i dostignuća , kaže Mršević.

Egalitarna društva su ekonomski jaka, nada za Srbiju je u evropskim intagracijama.

Island je 11. godinu zaredom zauzeo prvo mesto među 153 zemlje i vrednošću indeksa ravnopravnosti žena i muškaraca od 0,877 bodova ( vrednost od jednog boda predstavlja punu rodnu ravnopravnost.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter