Izvor:
18.12.2019 u 19:39
0

TELEMASTER ISTRAŽUJE: Pogledajte zbog čega su sove izabrale Blok 45 za svoj novi dom!

Novi Beograd od nedavno ima neobične stanare –sove utine odnosno male ušare uveliko su naselile skoro svako drvo u Bloku 45. Dok se pojedini građani žale na njihov sablasni huk u večernjim satima i tokom noći, ima i onih koji su im se obradovali budući da su sove, kako kažu, simbol sreće i uspeha.

Ekipa Telemastera istraživala je zbog čega su ove ptice izabrale baš Blok 45 za svoj dom tokom zime, ali i kako bi stanovnici Novog Beograda trebalo da se odnose prema svojim novim komšijama.

Malo je onih koji nisu primetili pune grane u Bloku 45. Iako su disrektne i najčešće tokom dana miruju, sove nisu ostale nezapažene.

Traženje zaklona i sigurnosti tokom zime nije jedini razlog što su stanovnici Novog Beograda dobili nove komšije. Neki od njih smatraju da su se sove pojavile zbog velikog broja glodara u tom kraju.

Za razliku od građana, sove utine u Bloku 45 nisu iznenadile stručnjake iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Građani ne treba da zaborave da je sova utina zakonom zaštićena vrsta ptica, ističe Knežević. Za ugrožavanje i zastrašivanje sova, ili pak, seču drveta na kojem su se naselile, građani mogu platiti i do 200.000 dinara. S druge strane, oni mogu da budu mirni jer ih, kaže Knežević, sove neće ugroziti.

Sove utine karakteristične su po perima koja štrče iznad ušnih otvora i podsećaju na uši. Gnezde se uglavnom u blizini naselja, na drveću gde koriste gnezda drugih ptica. Po oceni stručnjaka, sove u Bloku 45 ostaju sve do kraja zime, a drugi dom potražiće na proleće.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter