Izvor:
20.12.2019 u 04:12
0

MUKE ZAPOSLENIH DA BI DANAŠNJI DAN PROSLAVILI SA PORODICOM: Prvo potvrda, pa slobodan dan! (FOTO, VIDEO)

A da bi današnji dan proslaviti sa porodicom, zaposleni u pojedinim firmama u Srbiji prethodno su morali da poslodavcima dostave potvrdu crkve da slave slavu. Jedino su uz pisani dokaz mogli da dobiju slobodan dan koji im, inače, po zakonu pripada. Ekipa Telemastera istraživala je zašto su se poslodavci odlučili na ovaj korak i iz kog razloga ne veruju svojim radnicima, ali i da li će sveštenici pristati da vernicima ubuduće izdaju potvrdu o slavi i šta će to značiti za crkvenu administraciju.

Većina firmi pre potpisivanja ugovora traži od svojih budućih radnika da popune formular u kojem, između ostalog, navode da li im je i koji verski praznik potreban. Ipak, izgleda da pojedinim poslodacima u Srbiji popunjen formular nije dovoljan dokaz da njihovi radnici slave određenu slavu. U najnovijoj praksi, firme traže pisane dokaze i to od sveštenika.

A da li se baš tako ponašaju zaposleni i kolika je mogućnost da zarad jednog slobodnog, a plaćenog dana u toku godine, zloupotrebe verski praznik koji inače ne slave.

Slučajevi u kojima radnici svake godine obeležavaju nekog drugog sveca jer naslute da će tog dana imati više posla, otkriveni su prethodnih godina, uvereni su naši sagovornici. Zbog toga su poslodavci odlučili da prevarama od strane svojih zaposlenih stanu na put. Ubuduće će kući za slavu moći samo uz potvrdu sveštenika koji su, kako kažu, spremni da ih izdaju.

Ipak, iz Unije poslodavaca Srbije nisu sigurni da li su potvrde crkve da vernik slavi slavu neophodne poslodavcima. Osim toga, kako ocenjuju, takvi pisani dokazi zahtevali bi i posebno odeljenje u okvir crkve, namenjeno njihovom izdavanju.

Do sada su slične potvrde sveštenici pisali parohijanima za druge stvari – članovima hora kojima su bile neophodne kako bi nekuda sa njima mogli putuju na radni dan ili vernicima koji su posećivali hramove na Kosovu i Metohiji.

Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter