Izvor:
20.12.2019 u 04:11
0

HRVATI SITNO BROJE: U trci za predsednik vodi Zoran Milanović! (FOTO, VIDEO)

Još samo dva puna dana je ostalo do predsedničkih izbora u Hrvatskoj, a posle velike televizijske debate u kojoj su politički poeni bili osvajani i gubljeni, letele međusobne optužbe – tema Srbije je, naravno, bila neizbežna. „Situacija se nije mnogo promenila”, ocenjuju stručnjaci, a prenose regionalni mediji. Ističe se, međutim, da će prvi krug biti veoma neizvestan i da je gotovo sigurno da će osoba na poziciji predsednika Hrvatske biti izabrana tek sledeće godine – u drugom izbornom krugu.

Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo skoro 45 hiljada ljudi, a koju je na svom sajtu sproveo portal Index.hr, najveću prednost među 11 kandidata trenutno ima bivši premijer Zoran Milanović; režiser i producent Dario Juričan koji se na listi nalazi pod pseudonimom “Milan Bandić” nalazi se na drugom mestu, dok muzičar Miroslav Škoro treće mesto deli sa Mislavom Kolakušićem. Prema anketi portala Index.hr, aktuelna predsednica je na dalekom četvrtom mestu, a u stopu je prati Dalija Orešković. Situacija je, međutim, potpuno drugačija na sajtu “Večernjeg lista”. Prema glasovima onih koji su učestvovali u anketi koju je sproveo taj portal, Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro ubedljivo vode u odnosu na ostale kandidate. Daleko iza njih dvoje – na trećem mestu je Zoran Milanović, a Dario Juričan, koji na portalu “index.hr” ima veliku podršku, na sajtu “večernjaka” je na dalekom petom mestu. Ankete se sprovode nakon velike debate održane na hrvatskom javnom servisu. Tokom više od 2 i po sata svih 11 kandidata bilo je u prilici da u ograničenom vremenskom roku odgovari na 10 pitanja, kao i ograničenu mogućnost da da repliku na neki od odgovor
protivkandidata. Mediji prenose da potencijalni predsednici nemaju mnogo toga zajedničko kada je reč o pitanjima koja se tiču unutrašnje i spoljne politike, odnosu prema migrantima, problemima u privredi, a ni u kontrolisanom okruženju studija HRTa nisu izostale međusobne optužbe. Stvari su se međutim na kratko promenile kada je na red došlo 4. pitanje.

Predsednički izbori u Hrvatskoj održavaju se u nedelju, 22. decembra, a ukoliko novi predsednik ne bude izabran u prvom krugu, drugi krug će biti dve sedmice kasnije, 5. januara 2020. Većina stručnjaka se slaže da će izbori biti veoma neizvesni te je drugi krug, skoro zagarantovan. Pravo glasa ima 3,9 miliona birača od kojih oko 3,7 miliona ima prebivalište u Hrvatskoj. Državljani Hrvatske koji žive u Srbiji, moći će da glasaju u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u Beogradu ili Subotici.

Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter