Izvor:
28.12.2019 u 17:41
0

„SRBIJA 2025“: Projekti koji zaslužuju najviše sredstva su orjentisani ka proizvodnji roba i usluga!

Državni vrh Republike Srbije predstavio je u Beogradu veliki petogodišnji invesicioni plan – “Srbija 2025”, koji će, prema njihovim rečima – učiniti našu zemlju boljim mestom za život. Predsednica Vlade, Ana Brbnabić rekla je da će u ostvarivanje ovog plana, koji podrazumeva investicije u skoro svim segmentima društva, biti uloženo skoro 14 milijardi evra iz republičkog budžeta i kredita međunarodnih finansijskih institucija. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će po okončanju ovog plana, prosečna plata u Srbiji biti 900 evra. A prosečna penzija – između 430 i 440.

Zasnovan na realnim mogućnostima današnje Srbije, ambiciozan ali ne nedostižan, petogodišnji investicioni plan “Srbija 2025” je sveobuhvatan, a njegov konačni cilj – značajno unapređenje životnog standarada svih građana, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić koja je okupljenim u Palati Srbije, među kojima su bili i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija – predstavila projekat.

Vlada Srbije će formirati telo koje će vršiti nadzor nad svakim od projekata, ističe premijerka. Najviše sredstava, nešto više od 5 milijardi evra, biće uloženo u samo u putne infrastrukturne projekte, rekao je predsednik Srbije koji je na mapi naše zemlje iscrtao nove saobraćajnice kojima će građani imati pristup od 2025. godine.

Za zdravstvo je opredeljeno dodatnih 600 miliona evra ali nam je ipak najvažnija borba za mlade, istakao je Vučić. Navodi da će za njihovo osnaživnje, opstank u Srbiji ali i povratk biti izdvojeno 700 miliona evra; 500 miliona za podršku mladih bračnih parova i 200 miliona za projekte usmerene ka povećanju nataliteta. Ukoliko sve bude teklo po planu, Vučić kaže da svim građanima može da obeća značajan rast životnog standarda.

Predsednik kaže i da će država osigurati da tokom sprovođenja plana kurs dinar bude stabilan – odnosno, između 117 i 120 dinara u odnosu na evro.

Komentarišući predloženi investicioni projekat „Srbija 2025“, ekonomsita Mlađen Kovačević za Telemaster kaže da je uveren da su projekti koji zaslužuju najviše sredstava – oni koji će Srbiju maksimalno orijentisati ka proizvodnji roba i usluga, ali i njihovom izvozu na strana tržišta. Projekti koji će stimulistati izvoz, za Srbiju će biti okosnica ne samo razvoja već i opstanka, ističe Kovačević. On ipak napominje da sadašnji kurs dinara ne ide na ruku realizaciji takvih projekata.

Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter