Izvor:
17.03.2017 u 02:18
0

Iskreni jugonostalgičari: ZA JUGOSLAVIJOM NAJVIŠE ŽALE SRBI I U BIH, NAJMANJE NA KOSOVU I HRVATI (VIDEO)

U Srbiji za bivšom Jugoslavijom žali čak 71 odsto stanovnika, pokazuju rezultati regionalnog megaprojekta "Strategija simbolicne izgradnje nacije u državama Jugoistocne Evrope", pise Tportal. Istraživali smo- da li se još uvek sa setom sećamo stare Jugoslavije i koliko smo ponosni na svoju himnu, zastavu i grb.

Rezultati istraživanja na 10.500 ispitanih svedoče da su građani Kosova najmanje žale zbog raspada Jugoslavije, svega pet odsto, a u Hrvatskoj samo 18 odsto građana. S druge strane, posle Srbije, za bivšom Jugoslavijom najvise žale u BiH i to 68 odsto, u Crnoj Gori 63 odsto i u Makedoniji 45 odsto. Istraživanjem nije bila obuhvacena samo Slovenija. Građane u Srbiji pitali smo sa kakvim se oni emocijama sećaju bivše Jugoslavije.

Istraživanje koje je objavio T portal pokazalo je i da svoju državnu himnu voli 97 odsto stanovnika Hrvatske, u BiH u proseku njih 44 odsto. Kada je reč o Srbiji, čak 80 odsto Srba sa ponosom sluša Bože pravde, ali sa ništa manje ljubavi pominju i staru himnu SFRJ Hej Sloveni.

Projekat čiji su rezultati nedavno obrađeni i objavljeni u istoimenoj knjizi počeo je 2011. u Norveškoj. Inicirao ga je i organizovao Ppl Kolste sa univerziteta u Oslu, a finansirao Norveški istraživački savet.

POGLEDAJTE:

HappyTv
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter