Izvor:
18.05.2016 u 15:50
0

PROTEST NA CRVENOM TEPIHU: Pogledajte kako su brazilski umetnici izrazili svoje negodovanje (VIDEO)

Glumačka kao i cela ekipa brazilskog filma ''Aquarius'' organizovala je improvizovani protest na crvenom tepihu na kanskom takmičenju kako bi podržali svrgnutu predsednicu Brazila, Dilmu Rusef. Oni su izrazili javno neslaganje sa političkom situacijom u Brazilu i osudili njenu suspenziju nazivajući to ,,državnim udarom''.

Kleber Mendonka Filjo, scenarista i reditelj filma, glavna glumica Sonja Barga i svi ostali članovi ekipe za vreme fotografisanja na crvenom tepihu, a pre premijere njihovog novog filma, izvadili su u jednom trenutku već pripremljene plakate na kojima su bile ispisane poruke podrške i revolta.

Oni su razvili transparente kojima su između ostalog poručili: ,, Državni udar se dogodio u Brazilu'', ,,Svet ne može da prihvatu ovu nelegitimnu vladu'' dok je jedna od poruka bila i ,,Više od 54 miliona glasova brazilskog naroda ovim činom je spaljeno''.

Ovaj politički čin na kulturnoj manifestaciji propraćen je aplauzima kao znak podrške što je filmska ekipa hrabro izrazila protest ne samo ispred, već je to podelila i sa prisutnima u sali gde je još veći protestni slogan iskazan na ekranu.

Pre projekcije, neki od prisutnih u publici podigli su slične transparente na kojim je između ostalog pisalo ,,Izdržaćemo''.

Brazilska predsednica, kojoj se trenutno sudi zbog navodnih malverzacija u rokovanju budžetom svoje zemlje, posle ovog događaja zahvalila se svima na podršci i pozvala sve da se bore za demokratiju.

Inače, film ''Aquarius'' kojim se brazilska umetnička ekipa predstavila na Kanskom festivalu govori o penzionisanom muzičkom kritičaru i intelektualcu koji se suočava sa gubitkom svog doma kada jedna kompanija kupuje zgradu u kojoj on živi i planira da je sruši. Generalni posmatrano film nije političke prirode.

Međutim, neki su sugerisali da je film ''Aquarius'' metafora za Brazil, koji je pao u duboku političku krizu otkada je predsednica suspendovana sa dužnosti.

Brazilsko društvo je duboko podeljeno oko ovog događaja – jedni smatraju da je to obračunavanje sa korupcijom, dok drugi smatraju da se dogodio državni udar orkestriran od strane bogate brazilske elite i vlasnika krupnog kapitala.

Pogledajte kako je glumačka ekipa priredila iznenađenje svojim protestom i privukla pažnju svetskih medija:

HappyTv.rs
Foto: You Tube Printscreen/AFPnewsagency, Twitter/reuters

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter