PROCENA AMERIČKOG PISCA IZ BIH-e: SAD bi mogle da dožive sudbinu Bosne!

Američki pisac poreklom iz Bosne i Hercegovine Aleksandar Hemon izjavio je da brine zbog sve većeg socijalnog raslojavanja u SAD i ocenio da bi ono moglo dovesti do podele Sjedinjenih Država, s obziroma da ga današnja Amerika etnički podseća na njegovu rodnu zemlju.

- Bavim se imaginacijom - savršeno mogu da zamislim situaciju u kojoj deo Sjedinjenih Država postaje nezavisan- rekao je Hemon u Sarajevu, gde je vodio konferencije za novinare u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala 

U intervjuu, on je rekao da nije siguran da li bi ta mogućnost mogla da se pojavi tokom njegovog života, ali da mu deluje kao realan scenario u nekom trenutku.

- To je budućnost Amerike- rekao je Hemon (55) na pitanje kako vidi situaciju u Bosni.

- Ovaj nefunkcionalni politički sistem blokiraće samu mogućnost zamišljanja zajedničkog društva, kao što je slučaj u Bosni- rekao je.

Hemon je sugerisao da bi sve veći socijalni politički razdori u SAD mogli pokrenuti separatističke snage koje bi na kraju bile sposobne da revidiraju političku kartu Amerike, kao i da se ni oružani sukob ne mogu isključiti.

On je konstatovao da je moguće da Kalifornija "kaže da će se brinuti za sebe i neće davati novac Alabami i Luizijani", ako te države pokušaju da spreče abortus ili konzumiranje kanabisa u Kaliforniji, i dodao da bi Trampova retorika, za koju je rekao da je puna "rasističkog naboja", snosila deo odgovornosti za to.

- Nikome ne bih poželeo Trampa, ali zbog njega je postalo očigledno da su bela nadmoć, netrpeljivost i patrijarhat suštinski i ogroman deo SAD- zaključio je pisac, koji je nedavno završio pisanje četvrtog nastavka "Matriksa", na čijim je scenarijima i ranije radio. 

 

Izvor: Tanjug
Foto: YOUTUBE, N1 PRINTSCREEN

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro