OTVORENA IZLOŽBA U DOMU OMLADINE U BEOFGRADU: Povodom 35.Beogradskog džez festivala!

 

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl otvorio je sinoć izložbu "Objektivno: Svetkovina džez fotografije” u Domu omladine Beograda, koja se održava povodom 35. Beogradskog džez festivala.

Izložbu su otvorili i programski menadžer Džez festivala Dragan Ambrozić, kao i jedni od autora izložbe, muzički kritičar Zorica Kojić i fotograf El gvojs.

Karl je istakao da su dva najveća domaća festivala, Fest i Džez festival, vršnjaci, ali da je u odnosu na Fest koji je pauzirao dve godine, Džez festival pauzirao čak 15, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

- U predvečerje otvaranja 35. jubilarnog izdanja festivala, kroz ovu izložbu vidimo rekapitulaciju. Ona je šira i od samog festivala i bavi se prisustvom, uticajem i značajem džeza u ovim krajevima. Kroz 150 odabranih fotografija, koje su postavljene na tri nivoa u Domu omladine, vraćamo se u prošlost i dekade našeg glavnog grada koje je prožimao džez- rekao je gradski sekretar za kulturu.

On je podsetio da je džez u Beograd došao između dva svetska rata, pre nego u druge evropske sredine, i da je osnivanje džez festivala posledica tog talasa, a njegovi potonji razvoj samo dalji zamajac rastuće popularnosti prefinjenog zvuka do današnjih dana.

- Ova izložba je sačinjena vrednim očima i britkim zapažanjima džez fotografa i ona je kao i muzika koju opisuje. Želim svima da pođednako uživaju u ovoj izložbi i u džez tonovima narednih dana- rekao je Karl.

Dragan Ambrozić je istakao da je objektivom fotografa zabeležena istorija 35 izdanja džez festivala.

- Fotografi su beležili džez festival od prvog dana pre 35 godina i ove godine smo te snimke pretočili u izložbu koja se može videti u celom Domu omladine. Iza izložbe stoji mnogo uzbudljivih priča kako se fotografisalo i kako se došlo do ovih fotografija- rekao je Amrozić i dodao da je zamisao bila da se izložba pretvori u nešto što je akademski istraživo i nešto što će ostati za buduće generacije.

Specijalni gost uvodne večeri 35. Beogradskog džez festivala bio je italijanski džez muzičar Nikola Konte.

Danas u podne biće održana tribina na kojoj će govoriti fotografi koji su učestovovali na realizaciji izložbe "Objektivno: Svetkovina džez fotografije”.

 

 

tanjug.rs
Foto: youtube/printscreen/

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro