1°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug/Srbija Danas

Prošlo 32 godine od SMRTI Pavla Vuisića: Ove detalje iz života LEGENDARNOG GLUMCA niste znali!

Tridesetdruga godišnjica smrti glumca Pavla Vuisića (1926-1988) obeležena je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u kojem se nalazi njegov legat.

Tim povodom njegova supruga Mirjana je legatu poklonila desetine fotografija, od kojih su mnoge nepoznate, nastale tokom snimanja filmova iza scene ili tokom priprema za snimanje, kao i mnoštvo fotografija iz njenog i Pajinog privatnog života.

Pored toga, poklonila je Pajin lični brijač i beležnicu u koju je ona beležila njegove misli. Novopoklonjeni predmeti su posebno izloženi i pokazani posetiocima, navodi se u saopštenju Adligata.

- Počastvovani smo što čuvamo njihovu zaostavštinu i što imamo prilike da je pokazujemo javnosti- kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

PROČITAJTE OBAVEZNO

Srbija PRELAZI na ŠVEDSKI MODEL u borbi protiv korone? Epidemiolog OBJASNIO da li ovo izvodljivo kod nas

KOJA MESTA su NAJPOGODNIJA za ODLAGANJE MASKI: Evo šta kažu stručnjaci

SLAVLJE U PORODICI KOŠARKAŠA: Nikola dobio sina! (FOTO)

Legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge, Mirjane Vuisić, nalazi se u ovom udruženju i deo je stalne muzejske postavke na Banjici.

U legatu se može videti mnoštvo Pajinih ličnih predmeta kao na primer set njegovih lula, svežanj ključeva sa ključem kamiona koji je vožen u Kamiondžijama, ljubavna pisma supruzi, svojeručno iscrtavani nacrti za pravljenje brodova, poezija koju je ispisivao u hodu i često bacao, a supruga sakupljala.

Jedan od najznačajnijih eksponata svakako je originalni Pajin testament, koji je takođe pročitan ovom prilikom.

Povodom godišnjice, održan je prigodan pomen na groblju, a u sedištu Udruženja Adligat na Banjici u organizaciji opštine Voždovac povodom Dana evropske baštine, organizovano je predavanje o Pavlu Vuisiću i čitanje njegove poezije, a tokom ovog događaja o životu sa njim, o tome koliko nije voleo glumu kao ni sistem u kojem je živeo, prisutnima je govorila supruga, Mirjana Vuisić.

Pavle je rođen 12. jula 1926. godine u porodici Vuisić. Otac mu se zvao Miša, majka Radmila, a imao i mlađeg brata Dušana Vuisića koji je takođe glumac.

Direktor Nišvilla nagrađen u Tirani: Ovaj nastup bio je ujedno i završni koncert dvogodišnjeg projekta.

On je studirao Pravni fakultet, koji nije uspeo da završi, a radio je kao novinar i radio voditelj. Glumom je počeo da se bavi u Pančevačkom pozorištu, gde je statirao u ratnim filmovima, a prvu ozbiljniju ulogu dobio je u ostvarenju "Čudotvorni mač" 1950. godine.

OVO MORATE ZNATI

PRETI im 12 GODINA ROBIJE: Silovatelje iz Pančeva čeka STROGA KAZNA!

Rasti ODREĐEN PRITVOR 48 sati: Policija mu PRETRESLA stan i našla JOŠ KILOGRAM DROGE!

"NISAM MOGAO DA SLUŠAM, IZAŠAO SAM": Detalji suđenja Malčanskom Berberinu

Pokušao je da upiše Fakultet dramskih umetnosti, ali u tome nije uspeo, pa je postao jedan od najuspešnijih glumaca bez akademskog obrazovanja.

Filmografija Pavla Vuisića iznosi 177 jedinica, pri čemu je Pavle glumio u 129 dugometražnih filmova, 17 serija, 14 TV filmova, šest  mini televizijskih serija i pet kratkih TV filmova. Najpoznatija uloga mu je svakako uloga u seriji "Kamiondžije" odakle mu je i ostao nadimak Paja Čutura.

Bio je boem, umetnik, voleo je da čita, ali i da piše, a celog života bio je zaljubljen u svoju suprugu Mirjanu Vuisić, koju je zvao Sula. Njih dvoje su bili u braku punih 30 godina, ali nažalost nisu imali dece.

Mirjana je čuvala sve njegove pesme i rukopise, koji su pre nekoliko godina i objavljeni. Paja se stideo onoga što je pisao, pa je Mirjana njegove pesme čuvala i skrivala od njega samog.

Malo ljudi zna da je Vuisić bio strastveni pušač, te da se čitavog života nije odvajao od svoje lule.

1981. godine ustanovljena je nagrada "Pavle Vuisić" koja se dodeljuje glumcu za živtno delo. Ova nagrada se ranije zvala "Slavica", a od 1994. godine nosi naziv po legendarnom Paji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar