Izvor: Tanjug
02.03.2021 u 10:28
0

KONCERT: IZ RUSIJE S LJUBAVLJU -10. marta na Kolarcu

Koncert pod nazivom “Iz Rusije s ljubavlju” izvešće pijanista Nikolaj Luganski i violončelista Pavel Gomzijakov iz Rusije, 10. marta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Na programu će biti odabrane sonate za klavir i violončelo Rahmanjinova, Šostakoviča i Debisija.

Kompanija “Jugorosgaz”, koja već 25 godina svakodnevno, pouzdano i bez prekida građanima Srbije obezbeđuje ruski gas udružuje svoje snage sa organizacijom “Multikultivator” kako bi ljubiteljima klasične muzike pružili ovo jedinstveno koncertno iskustvo.

Miljenik beogradske publike Nikolaj Luganski nakon tri godine ponovo je u poseti prestonici, a na koncertu će ponovo dokazati kako kombinuje eleganciju i gracioznost kao pravi virtuoz, priznat kao majstor ruskog i kasnoromantičarskog repertoara.

Luganski je poznat po interpretacijama Rahmanjinova, Prokofjeva, Šopena i Debisija.

Među najznačajnijim koncertima za sezonu 2020/21. izdavajaju mu se nastupi sa državnim orkestrom Hamburške filharmonije, Simfonijskim orkestrom BBC u Londonu, Holandskom filharmonijom, Ruskim nacionalnim orkestrom u Pariskoj filharmoniji, Cleveland orkestrom i NHK u Tokiju.

Slavni pijanista često nastupa i obilazi Evropu sa Simfonijskim orkestrom Malmea i Montreala.

U junu 2019. godine, Luganski je primio Državnu nagradu Ruske Federacije za književnost i umetnost, za doprinos razvoju i unapređenju ruske i međunarodne klasične muzičke kulture.

Pored toga što redovno nastupa širom sveta, Luganski se bavi i pedagogijom, profesor je na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski od 1998. godine, kao i umetnički direktor Festivala Rahmanjinov u ruskom gradu Tambovu.

Kao veliki poštovalac njegove muzike, pijanista redovno nastupa na imanju Rahmanjinova i u muzeju Ivankovki.

Londonski “Gramophone“, verovatno najznačajniji magazin o klasičnoj muzici, opisao je pijanistu kao „najupečatljivijeg izvođača vrtoglavog uspona“.

Violončelista Pavel Gomzijakov kao solista i kamerni muzičar nastupao je svuda po svetu, i u julu 2007. godine svirao je zajedno sa čuvenom pijanistkinjom Marijom Žoao Pires na Escorial festivalu (Španija).

Ovim koncertom započeta je dugotrajna saradnja dvoje muzičara, jer su imali koncertne turneje širom Evrope, Dalekog istoka i Južne Amerike, nastupajući u teatru Champs Elisees (Pariz), dvorani Victoria (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Filharmoniji u Kelnu i Konzerthaus-u u Beču.

Snimak njihovog koncerta – Sonate za violončelo i klavir od Šopena, u maju 2009. objavio je izdavač Dojč Gramofon i nominovan je za prestižnu američku nagradu Gremi.

Tokom poslednje dve sezone, Gomzijakov je nastupao sa Novom Filharmonijom Japana, Londonskim kamernim orkestrom i Nacionalnim orkestrom iz Monpeljea.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter