30°C

Beograd

UČITELJICE I NASTAVNICE SU NAS LAGALE: Ovaj kontinent se NE NALAZI TAMO gde su svi mislili!

Sve karte koje imate, a na kojima se nalazi i Australija, možete odmah baciti jer su neispravne. Kako piše Njujork Tajms, Australija je svesna toga da su neispravne pa će to ispraviti.

Relokaciju Australije uzrokuje pomeranje tektonskih ploča, a ta se država-kontinent nalazi na jednoj od najbržih. Ploča na kojoj se nalazi Australija godišnje se pomera 6,85cm prema severu pa se neznatno okreće u smeru kazaljke na satu.

Stanovnici Australije to pomeranje možda ne osete, ali Sistem za globalno pozicioniranje (GPS) to registruje. Tako Australija mora da prilagodi svoje geografske dužine i širine kako bi se poklapale s GPS-om.

Australija je tokom zadnjih 50 godina čak četiri puta morala da ažurira koordinate svega u svojoj državi kako bi bile tačne. Poslednje ažuriranje, ono koje se dogodilo 1994. godine, korigovalo je poziciju za nešto manje od 200 metara.

- Tačne GPS koordinate ključne su za sve sisteme inteligentnog transporta - kaže Danijel Jaksa iz australijske državne agencije koja se brine o koordinatama.

Sledeće ažuriranje planira se za kraj ove godine i iznosiće 1,5 metara, što neće biti dovoljno da omete satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi budući da je ona u startu precizna do 4,5 metra.

Međutim, sledeća generacija GPS uređaja koristiće i satelite i uređaje na zemlji te će biti precizna do 2,5 centimetra. Ako ne bude ažurirala svoje koordinate revnosno, Australija bi mogla da se nađe u velikim problemima.

- Pogledajte recimo automobile bez vozača. Ako oni pogreše za koji metar, mogli bi da se nađu u suprotnoj traci na putu - kaže Jaksa.

Jutarnji.hr
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar