32°C

Beograd

MUČI VAS NESANICA: Evo kako vam tehnika može pomoći da se naspavate

Ne možete da zaspite? Umorni ste od neprospavanih noći? Umesto da ugasite ili izbacite iz sobe sve moderne uređaje, kao što će vam svi savetovati, naučite kako da koristite tehniku korisno. Ona vam u tom slučaju može pomoći da zaspite brže, spavate bolje i da se probudite odmorniji.

Evo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu da brže utonete u san i da se probudite svežiji.

Pre spavanja - uključite filtere plavog svetla

Veliki problem sa ekranima koje gledamo pre spavanja je svetlo koje emituju. Plavo svetlo, ustvari, sprečava proizvodnju melatonina, što nam otežava da zaspimo. Ukoliko imate problem da lako zaspite mnogi će vam reći da pod hitno izbacite sve moderne uređaje iz spavaće sobe. Međutim, za one koji ovo vide kao previše ekstremno rešenje, postoji umereniji način da poboljšaju svoj san. Ovo ćemo lako rešiti ako na svojim mobilnim uređajima uključimo filtere za plavo svetlo. To će vam sigurno smanjiti vreme koje vam je potrebno za uspavljivanje. Za Android uređaje postoje brojne aplikacije koje će smanjiti emitovanje plavog svetla sa vašeg uređaja - jedna od najpopularnijih je Tvajlajt (Twilight).

Crvena svetla

foto: pixabay

Koristite sijalice koje menjaju boju. One mogu da učine da vaše okruženje više liči na prirodno okruženje.Topliji tonovi u vašoj sobi pre spavanja mogu da vam prenesu osećaj zalaska sunca, spektar tih boja podstiče vaš mozak da se opusti i priprema ga za san. Obične sijalice imaju upravo suprotan efekat.

Kada ste u krevetu koristite pametne alarme i pametne satove

Pre spavanja obavezno prebacite aplikacije na vašem telefonu na ''pametni'' način rada. U tom slučaju, mobilni uređaj smanjuje emitovanje svetla sa ekrana, a postoje i aplikacije koje će tokom noći menjati osvetljenje koje dolazi sa vašeg ekrana. Aplikacija Aura ima crvena svetla koja onemogućavaju jako osvetljenje sa ekrana tokom noći ali i pri uključivanju jutarnjeg alarma.

Aplikacija ''Light and Sound Show''

Aplikacija Aura ima program ''svetla i zvuk šou'' koja, kako pronalazači objašnjavaju, ''proizvodi'' san kod osoba kojima je uključena na mobilnom uređaju - tačnije pomaže im da brže utonu u san ali i da kvalitetnije spavaju. Svetla simuliraju zalazak sunca, počinju sa jarko crvenom bojom koja se polako smanjuje i gasi tokom noći. Mnogi smatraju da su, pak, uspavljujući zvuci na ovoj aplikaciji znatno efektniji. Uz zvuk morskih talasa koji lagano udaraju od obalu, mnogi lako odlutaju u svte snova.

pixabay

Budite se sveži

Aplikacija Aura koristi senzor postavljen ispod dušeka koji detektuje vreme našeg najlakšeg jutarnjeg sna, tako da može da uključi alarm u najpogodnije vreme pre postavljenog jutarnjeg alarma. Ukoliko ste u dubokoj fazi sna, alarm počinje polako da se uključuje prvo sa svetlom a onda sa nekom laganom melodijom koja se polako pojačava. Postepeno buđenje je dokazano dobar način da se budite zdravije.

Oslobađanje od plavog svetla, imitiranje prirodnog okruženja u vašoj sobi i buditi se u pravo vrememe kada je vaše telo spremno za to, učiniće da se bolje osećate i da imate više energije. To su pokazali i nalazi ispitanika koji primenjuju ove savete već tri godine. I ko kaže da tehnologija nije dobra za naš san?

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar