14°C

Beograd

Photo: Facebook

Izvor: HappyBSC

PUTINOV UBICA DRONOVA Robot koji brani rusko nebo (FOTO)

Samohodni protivvazdušni artiljerijski sistem "Derivacija PVO“ biće robotizovan i postaće lovac na druge leteće robote.

Protivvazdušno samohodno vozilo zasnovano na borbenom vozilu pešadije BMP-3 predstavlja najnoviji sistem protivvazdušne odbrane ruske vojske i prvi put je javno predstavljeno na Paradi pobede 24. juna. Modul na daljinsko upravljanje sa automatskim topom kalibra 57 milimetara smešten je na visoko pokretnoj guseničnoj šasiji BMP-3. Optičko-elektronski sistem navođenja radi u pasivnom režimu i nedostižan je za rakete vođene radarskim zračenjem.

Brzina ispaljivanja topa dostiže 120 metaka u minuti, a selektivno napajanje i mogućnost upotrebe četiri vrste municije čine "Derivaciju" efikasnim i, što je najvažnije, jeftinim sredstvom za borbu protiv bespilotnih letelica.

- Ministarstvo odbrane Rusije razmatra mogućnost robotizacije gotovo svih glavnih borbenih vozila: tenkova, borbenih vozila pešadije, samohodnih artiljerijskih sistema - izjavio je za američki časopis "Forbs“ stručnjak za ruske bespilotne sisteme Semjuel Bendet.

To znači da su opremljeni najsavremenijim kompjuterizovanim sistemom za kontrolu, vezu i izviđanje, koji omogućava da se upotrebljavaju i u robotizovanoj verziji i u verziji sa posadom. Izrada bespilotnih sistema za borbu protiv bespilotnih letelica jedan je od strateških pravaca razvoja vojne tehnike, jer mogućnosti dronova neprestano rastu i čovek nije uvek u stanju da brzo odreaguje na njihov napad.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti