21°C

Beograd

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Deca ne bi trebalo da gledaju 3D filmove

Filmovi i kompjuterske igre u trodimenzionalnom (3D) formatu ne preporučuju se deci od šest do 13 godina, dok se ostalima savetuje "umereno" korišćenje te tehnologije, saopštila je francuska agencija za savete o zdravlju.

Tokom protekle decenije, znatno se razvila tehnologija 3D formata, najpre u bioskopima, potom na televiziji, kompjuteru, igrama i na mobilnim telefonima. Francuska agencija navela je da ta tehnologija više pogađa vid dece nego odraslih, jer se u uzrastu od šeste do 13. godine "vizuelni sistem aktivno razvija" te je osetljiviji. Tokom gledanja 3D filma, oko se više zamara jer, po prirodi stvara dvodimenzionalnu sliku.

- Dugo izlaganje 3D slici može dovesti do suvoće oka, udvostručavanja slike, glavobolje, bola u vratu, mogućeg gubitka koncentracije, a u nekim slučajevima i do vrtoglavice - upozorila je agencija.

Agencija savetuje da se korisnici prilikom gledanja takve slike pridržavaju uputstva proizvođača, da se ne približavaju mnogo ekranu i da nastave da nose korektivna sočiva i naočare. Dodaje se da ne treba koristiti ni specijalne naočare poput Gugl naočara jer one takođe mogu da štete vidu.

Beta
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar