19°C

Beograd

VEROVALI ILI NE: Korišćenje kompjutera PODMLAĐUJE

Upotreba kompIjutera i mobilnih telefona mogla bi da objasni zbog čega su starije osobe sada četiri do osam godina "kognitivno mlađe" u odnosu na njihove vršnjake pre desetak godina, pokazali su rezultati istraživanja koje je objavljeno u časopisu "Intelidžens". U istraživanju Međunarodnog instituta za primenjenu sistemsku analizu (IIASA) korišćeni su podaci prikupljeni u Engleskoj i Nemačkoj o stanovnicima starijim od 50 godina, od kojih su neki testirani 2006. godine, a 3.000 je testirano nekoliko kasnije. Uzeti su u obzir faktori kao što su obrazovanje, pol i zdravlje, preneo je portal Kvarc (Quartz).

- Mi znamo da je koeficijent inteligencije u porastu već nekoliko decenija - rekla je istraživačica IIASA Valeria Bordon dodavši da su testovi obuhvatili "širok spektar kognitivnih sposobnosti".

Kontinuirani porast IQ-a nazvan je Flin efekat i primećen je 1930-ih godina, a objašnjen je time što je ljudima olakšan pristup boljem obrazovanju, ishrani i zdravstvenoj zaštiti. Mala, ali kontinuirana poboljšanja omogućila su ljudima da se uključe u mentalno stimulativnije aktivnosti, unapređujući svoje kognitivne mogućnosti, a samim tim i rezultate na IQ testovima. To uključuje i test simbola i cifara koji meri sposobnost korelacije predmeta, test nabrajanja životinja i test za merenje fluidne inteligencije koja se odnosi na rešavanje problema.

- U mnogim slučajevima pedesetdvogodišnjaci u 2006. godini imali su isti rezultat kao šezdesetogodišnjaci 2012. godine i kasnije - rekla je Valeria Bordon za Kvarc.

Ona je dodala da se mnogo ne razlikuje nivo obrazovanja te dve grupe, ali su primetili da je "upotreba kompijutera i mobilnih telefona doprinela promeni". Bordon smatra da rezultati istraživanja ukazuju da je upotreba tehnologije doprinela poboljšanju mentalne sposobnosti.

Beta
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar