3°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

POMOĆ ZA UMETNIKE Zbog korone svakome po 30.000 dinara

Fond solidarnosti kulturnih radnika Srbije pozvao je danas sve pandemijom socijalno ugrožene umetnike i radnike u kulturi da se do 6. avgusta prijave za dodelu jednokratne pomoći od 30.000 dinara.

Poziv je upućen jer su mnogi umetnici i kulturni radici zbog posledica pandemije i nemogućnosti rada tokom i nakon vanrednog stanja ostali bez većeg dela ili čak svih prihoda.

Pravo na 30.000 bruto imaju svi umetnici i kulturni radnici bez obzira na članstvo u udruženjima, samo što je u tom slučaju potrebna potvrda o saradnji koju im mogu izdati udruženja koosnivači Fonda, institucije kulture, kao i udruženja za čiji kredibilitet garantuju koosnivači Fonda solidarnosti.

Novac uz potvrdu mogu tražiti drugi kulturni radnici od čijeg neposrednog rada zavisi produkcija kulturnih i umetničkih događaja, poput modela, statista, tehničara, pomoćnog osoblja.

Pomoć nije namenjena slobodnim umetnicima, onima koji su registrovani kao privrednici, kojima su po osnovu honorarnih ugovora odobrene mere pomoći lokalne samouprave i onima u stalnom radnom odnosu.

Do sada su sredstva prikupljena putem donacija Fonda za otvoreno društvo, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i FundAction platforme, kao i Fondacije Hajnrih Bel koja je podržala pripremu Fonda solidarnosti.

Inače, inicijativa za osnivanje Fonda solidarnosti potekla je od Udruženja likovnih umetnika Srbije, Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Servisa za savremeni ples, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA - Sekcije Srbija.

Komentari korisnika (1)

ljubka

Lepo! Trebala bi država da pomogne i nezaposlena lica.


Ostavite komentar